Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    Жодна релігія не може виправдати війну в Україні – фінські архиєреї

    Президент Росії Владімір Путін використав релігію для виправдання незаконної загарбницької війни проти України. Патріарх Кіріл, предстоятель Російської православної церкви, також підтримав військові дії на релігійному ґрунті. Як церковні лідери, які представляють як східну, так і західну традиції, ми вважаємо це глибоко шокуючим.

    Про це заявили Тапіо Луома, архиєпископ Євангелічно-лютеранської церкви Фінляндії та архиєпископ Лео з Православної церкви Фінляндії, пише Orthodox Times.

    Був нещодавній приклад зловживання релігією 21 червня, коли патріарх Кіріл відвідав військовий госпіталь у Красногорську, що на західній околиці Москви.

    «Ви всі в якомусь сенсі аскети», — заявив Кіріл деяким російським солдатам, пораненим на війні. Важливо, щоб воїни і вся російська армія залишалися на боці добра, адже, за словами патріарха, «тоді воїни отримають божественну підтримку в досягненні своїх цілей».

    У християнській традиції Сходу аскетизм розуміється як прояв благочестя, стрижнем якого є духовне зростання людини. Воно завжди вимагає особистих зусиль для досягнення вищих цінностей, таких як зречення себе та жертовне служіння ближньому. Солдати, безсумнівно, повинні боротися і йти на жертви, але патріарх зловживає не тільки своєю традицією, але й сутністю християнства, ототожнюючи насильство з релігійним благочестям.

    Інший приклад проблемної риторики Кіріла включає фальшивий і шкідливий конфронтаційний підхід. У Пензенському соборі 19 червня патріарх Кіріл заявив, що для росіян самопожертва – аскетизм – це щось, що виникає з «внутрішньої моральної чутливості, вихованої православною вірою». Є багато серйозних проблем з тим, що він сказав.

    Називаючи насильницьку війну аскетизмом, московський патріарх прикрашає правду. Він прагне використати релігію, щоб змити плями крові. Крім того, припущення, що російські солдати мають вкорінену мораль і що вони представляють добро, означає, що протилежна сторона аморальна і представляє зло. В його основі лежить навмисна дегуманізація іншої групи, що є передумовою для того, щоб людина була готова вбивати інших.

    Особливо часто дегуманізація звучить у кремлівських промовах, де українців називають фашистами та націоналістами, яких необхідно денацифікувати. У промовах патріарха Кіріла можна помітити те саме явище, хоча воно витонченіше і має інший акцент.

    У промовах Кіріла неодноразово звучать звинувачення, що Захід, який є “відступником і лібералом”, є “справжнім ворогом” у цій війни і поневолив деяких українців. Таким чином патріарх Кіріл фальшиво зображує Захід та його Церкви, ігноруючи той факт, що українці є переважно східними християнами.

    Оскільки війні бракує раціонального виправдання, її намагаються знайти там, де вона торкається багатьох росіян: у болісних спогадах Другої світової війни та в православній вірі. Справжніми жертвами такої риторики є українці, які страждають і гинуть на війні, але промови московського патріарха одночасно затьмарюють почуття росіян, завдають шкоди Російській православній церкві та спотворюють імідж церков як Сходу, так і Заходу.

    У західній християнській традиції ми говоримо про принцип справедливої ​​війни. Це означає, що хоча вбити людину завжди неправильно, війна в певних ситуаціях етично виправдана. Відповідно до принципу, оборонна війна може бути виправданою лише в тому випадку, якщо немає інших варіантів і якщо боротьба дає змогу запобігти ще більшим стражданням.

    Хоча сама східна традиція не говорить про принцип справедливої ​​війни, Православна Церква не вимагає строго мирного підходу до війни. Однак воно завжди надає пріоритет християнській свідомості та наголошує на тому, що вбивство невинних ніколи не є етично прийнятним, незалежно від цілей держави.

    Захищати незаконну загарбницьку війну Росії на релігійному ґрунті є зловживанням релігією: це неетично та порушує зв’язок між Сходом і Заходом і, перш за все, шкодить людям.

    Найсвіжіше

    Популярне