Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    Кіріл позбавив сану священників РПЦ в Литві через «антивоєнну риторику»

    Здавалось би священники покликані не підтримувати війну, а закликати до примирення. Тим більше, коли мова йде про злочинний, неспровокований напад рф на Україну. Саме за засудження війни РПЦ в Литві «позбавила сану» п’ятьох  священнослужителів Віленської єпархії РПЦ. Рішення остаточно набуло чинності. Його затвердив, згідно з Положенням про церковний суд і патріарх Московський Кіріл, повідомляє 30 липня 2022 року orthodoxy.lt.

    Укази про позбавлення сану Віталія Моцкуса, Віталія Даупараса, Георгія Ананьєва та Володимира Селявка підписав 29 червня 2022 року правлячий архієрей, митрополит Віленський та Литовський Інокентій. Тижнем раніше його указом був вивержений із священного сану Гінтарас Сунгайла.

    У РПЦ звинуватили отців, що ті запустили у ЗМІ та соцмережах кампанії з використанням антивоєнної риторики і «дискредитації» Церкви.

    У Литві РПЦ потроху стає токсичною організацією

    Нагадаємо, раніше литовський митрополит РПЦ Інокентій (Васильєв) «позбавив сану» священника Георгія Сунгайлу, який критикував Кіріла за підтримку війни рф проти України. Також він заборонив у священнослужінні без права носіння священичого одягу та хреста протоєрея Віталія Моцкуса, протоєрея Володимира Селявка, єрея Георгія Ананьєва та єрея Віталія Даупараса.

    Ці литовські священники рпц, яких звільнили через засудження війни, висловлювали бажання приєднатись до Вселенського патріархату. Також колишній священник РПЦ Володимир Селявко розповів, навіщо відновлювати у Литві Константинопольську Церкву.

    Як заявив священник Георгій Сунгайлу, дії архієпископа РПЦ в Литві є «продовженням репресій у відповідь на критику на адресу патріарха Кирила».

    У ЗМІ писали про штормове попередження для литовської філії РПЦ, адже мер Вільнюса пригрозив передати Вселенському патріархату храми РПЦ. Також у кінці травня речниця прем’єр-міністерки Литви Раса Якілайтене заявила, що публічна підтримка війни проти України з боку глави російської православної церкви патріарха Кіріла є неприйнятною для частини православних християн Литви. Тому вони мають право сповідувати свою віру «без конфлікту совісті». Вона просила патріарха Варфоломія допомогти від’єднатися від Московського патріархату.

    Московському патріарху Кірілу (Гундяєву) заборонили в’їзд в Литву, через підтримку війни в Україні. Православна єпархія Литви почала віддалятись від Москви після заборони на в’їзд моспатріарха і критики уряду Гундяєва.

    Після цього у РПЦ думали, що робити з їхньою структурою у Литві.

    Найсвіжіше

    Популярне