Субота, 27 Квітня, 2024
Бiльше

    Моспатріарх затвердив рішення церковного суду проти литовських кліриків, які виступили проти Кіріла

    Рішення про позбавлення сану п’ятьох колишніх кліриків Віленсько-Литовської єпархії РПЦ набуло чинності – його затвердив, згідно з Положенням про церковний суд, патріарх московський Кіріл.

    Колишніх священиків було викинуто зі священного сану указом митрополита Віленського та Литовського Інокентія за “скоєння тяжких канонічних злочинів”.

    Укази про позбавлення священного сану Віталія Моцкуса, Віталія Даупараса, Георгія Ананьєва та Володимира Селявка було підписано митрополитом Інокентієм 29 червня 2022 року. Тижнем раніше – 23 червня – зі священного сану був вивержений Гінтарас Сунгайла, повідомляє сайт Віленсько-Литовської єпархії РПЦ.

    Як повідомляється, церковний суд ретельно досліджував вчинки та публічні висловлювання кліриків, до оцінки яких було залучено фахівців з канонічного права. Також було заслухано свідчення свідків, приведених до присяги на Хресті та Євангелії. При цьому суд розглядав їхні діяння виключно у площині церковно-канонічного права, не торкаючись питань політики та ставлення до поточних міжнародних подій.

    “Використовуючи антивоєнну риторику, позбавлені сану клірики розв’язали у ЗМІ та соцмережах кампанію з дискредитації Православної Церкви у Литві. У своїх публічних виступах вони прагнуть сформувати образ Православної Церкви Литви як оплот ворожих державі сил, які підтримують війну в Україні”, – говориться у повідомленні, в якому Віленсько-Литовська єпархія жодним словом не згадується як частина РПЦ.

    Найсвіжіше

    Популярне