Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    Штормове попередження для литовської філії РПЦ: мер Вільнюса пригрозив передати Вселенському патріархату храми РПЦ

    Днями з Литви прийшло інформаційне повідомлення про те, що керуючий тамтешньою єпархією РПЦ митрополит Віленський і Литовський Інокентій відправив поза штат кількох священників, котрі, протестуючи проти російської агресії в Україні, перестали поминати за богослужінням ім’я Патріарха Кирила. На очах розгорається конфлікт, який, як виявилося, зрів давно. Про його передумови та перебіг далі.

    Почалося все 17 березня цього року, коли в Україні вже на повну лютувала російська військова машина. Пресслужба митрополита Віленського та Литовського Інокентія оприлюднила звернення, в якому було сказано, що позиція Православної Церкви в Литві незмінна – «ми рішуче засуджуємо війну Росії проти України і благаємо Бога про її якнайшвидше припинення».

    Одначе вже 4 квітня думки митрополита Інокентія змінили свою полярність. Як пишуть литовські ЗМІ, митрополит привів свою єпархію у відповідність до «генеральної лінії» Московської Патріархії. Підтримка «спеціальної військової операції» є обов’язковою не тільки для священників, що знаходяться на території РФ, але й для тих, хто перебуває в Євросоюзі. Будь-яка незгода жорстко каратиметься.

    Саме тому за наказом з Москви православних священників Віталіюса Моцкуса, Гінтараса Сунгайлу та Віталіса Даупараса, які критикували вторгнення Росії в Україну та відмовилися від поминання Патріарха Кирила, було відправлено поза штат. Серед покараних навіть секретар єпархії та настоятель Вільнюського кафедрального собору Успіння Пресвятої Богородиці.

    Це вперше в історії незалежної Литви, коли православне духовенство зазнало таких покарань.

    Підтвердженням факту швидкого реагування РПЦ на події у Литовській церкві стало негайне створення Синодом Московської Патріархії нової установи — так званої «Колегії з єпархіальних справ ближнього зарубіжжя». Нагадаю, що в Росії країни колишнього Союзу традиційно називають «ближнім зарубіжжям».

    Зрозуміло, що створена структура покликана жорсткіше контролювати Віленську і Литовську єпархію.

    Один з відсторонених священників Гінтарас Юргіс Сунгайла підтвердив виданню bernardinai.lt, що разом з о. Віталієм Даупарем отримав прощальні листи від митрополита Інокентія.

    Гінтарас Юргіс Сунгайла додає, що серед незгодних з теперішньою проросійською політикою митрополита Інокентія вже 10 священників з 60 наявних в Литовській Церкві. Інші ж є закінченими москвофілами та прихильниками політики Кремля.

    У відповідь на звинувачення відстороненого духовенства митрополит Інокентій поширив звернення, в якому зазначив, що не відмовляється від своєї колишньої позиції щодо російського вторгнення в Україну. Він також заявив, що «вигадки» про роль Православної Церкви в Литві, як знаряддя інших держав (Росії – ред.) , є абсурдними та наголосив, що звільнені священники давно виношували плани переходу до Константинопольського Патріархату.

    Одначе священники, які покинули Московський патріархат, поширили єдину відповідь на нове звернення митрополита, в якому подали своє бачення інциденту. Вкінці свого звернення відлучені священники вважають причиною таких змін у голові митрополита Інокентія зовнішній тиск.

    Тим часом зі звільненими православними священниками зустрівся мер Вільнюса Ремігіюс Шімашюс.

    «Якщо вони підтвердять, що звільнення було пов’язане з підтримкою України (відмовою молитися за дияволослухняного московського патріарха Кирила), ми допоможемо, чим зможемо, щоб у них було де служити, де святкувати Великдень», – написав Шимашюс у Facebook-акаунті.

    Він також зазначив, що слід збагнути, чи справді Литовська Православна Церква, яка належить Московському патріархату, є традиційною релігійною громадою, «чи вона не зовсім традиційна, а нав’язана москалями?». А це може мати для РПЦвЛ серйозні фінансові наслідки. Для вивчення справи мер хоче залучити відомих істориків, тобто береться до справи серйозно.

    Мер Вільнюся Ремігіюс Шімашюс / Джерело фото: Фейсбук

    Згодом під час пресконференції мер заявив, що діючі в Литві храми «незаконно» належать Литовській православній архиєпархії Московського патріархату. Політик запропонував передати ці храми Константинопольському патріархату, тобто «повернутися до часу до 1686 року». Також він відкрито назвав російську церкву організацією, яка ініціює війну та вбивства мирних мешканців.

    Після зустрічі з мером Вільнюса священники повідомили, що починають готувати звернення до Константинопольського патріарха, щоб стати частиною цієї Церкви.

    «Зараз ми готуємо звернення. Буде окреме звернення духовенства та національних громад, а також звернення влади на нашу підтримку», – сказав священик Гінтарас Сунгайла.

    Позиція мера Вільнюса одразу ж була розкритикована. Литовська архиєпархія назвала його заяви щодо поточної ситуації в Православній Церкві Литви «сміливими». За словами Амвросія, єпископа Тракайського, заяви політика «підживлюють релігійний та етнічний розбрат».

    На думку політичного оглядача Костянтина Еггерта, усунення священників показує, що Патріарх Кирил таки знайшов важелі тиску на Литовську Православну Церкву.

    «Цілком очевидно, що в Москві в канцелярії Патріарха та й сам Патріарх, бо спілкування з митрополитом – це його рівень, знайшов або якісь слова, або важелі тиску на митрополита, який, звісно тепер виглядає вкрай непереконливо. Адже спочатку він заявив одну позицію, а зараз фактично карає священиків, які цю позицію підтримали», – сказав К. Еггерт в інтерв’ю Радіо ЛРТ.

    Новина про відсторонених священиків є шокуючою і виглядає незрозуміло, враховуючи досить «дисидентське» ставлення самого митрополита Інокентія, яке було продемонстровано лише кілька тижнів тому.

    Одначе не секрет, що значна частина православного духовенства Литви налаштована проросійськи та виступила проти антивоєнної заяви митрополита Інокентія. Майже всі священники за Патріарха Кирила, за РФ і за війну. При цьому вони розуміють, що публічно виступати із такими заявами у Литві не варто. Однак мовчазну підтримку московська патріархія також цінує.

    Важко уявити, яким мав бути тиск на митр. Інокентія, щоб він так жорстко розправився зі священниками, котрі його підтримали. Здавалося, він є цілком самостійною фігурою і може проводити незалежну лінію, особливо зараз, за ​​кілька місяців до виходу на пенсію. На жаль, він цією можливістю скористався не наважився.

    Восени Інокентію виповнюється 75 років і він йде на спокій. Його замінить нинішній вікарій – Амвросій, який вихований у повній лояльності до Московської Патріархії.

    Мабуть, Моспатріархії важливо, щоб зачистку в єпархії було проведено саме руками митрополита Інокентія.

    Одначе вже тепер стає зрозумілим, що у лоні російського православ’я набирає обертів протестний рух. Новим імпульсом для цього стало російське вторгнення в Україну. Думаю, далі буде…

    Автор: Володимир Яцульчак / Джерело: РІСУ.

    Найсвіжіше

    Популярне