Вівторок, 16 Квітня, 2024
Бiльше

    Митрополит Віленський та Литовський Інокентій засудив позицію Кіріла та війну рф проти України.

    Єрарх РПЦ в Литві митрополит Віленський та Литовський Інокентій (Васильєв) засудив позицію московського патріарха Кіріла та війну рф проти України. Він також висловив співчуття народу України та запевнив у своїх молитвах за припинення війни і відновлення миру.

    Про це повідомляє Духовний Фронт України з посиланням на заяву Інокентія опубліковану 17 березня на сайті Віленсько-Литовської єпархії Московського патріархату.

    «Православні люди Литви з болем у серці сприйняли трагедію народу України. З самого початку військових дій у всіх православних храмах було посилено молитву про якнайшвидше припинення війни, про відновлення миру на землі України. Позиція Православної Церкви в Литві незмінна – ми рішуче засуджуємо війну Росії проти України та благаємо Бога про її якнайшвидше припинення. Як ви, напевно, вже встигли помітити, у нас із Патріархом Кірілом різні політичні погляди та сприйняття поточних подій. Його політичні висловлювання щодо війни в Україні – це його особиста думка. Ми у Литві з цим не згодні», – йдеться у зверненні митрополита Інокентія.

    Він також додав, що Литва – це не Росія. «Згадаймо, що понад 30 років тому православні віруючі на чолі з митрополитом Хризостомом, який нині перебуває на спокої, без вагань, рішуче виступили на боці литовського народу, за незалежність його держави. Позиція Православної Церкви залишилася абсолютно незмінною. По іншому і бути не може»,  – нагадав єрарх.

    Сьогодні православні в Литві моляться про припинення кривавої війни, про загиблих воїнів, «про воцаріння миру в Україні, про людей, які страждають на землі Українській – ми молимося і страждаємо разом з ними!»

    «Щоб не відбувалося довкола нас, ми, православні, і далі молитимемося про країну Литовську і народ її, закликаючи на допомогу нашу Небесну Покровительку – Пресвяту Діву Марію, всіх святих землі Литовської, і будемо вірними своїй країні та її народу. Ми зберігатимемо єдність людей, незалежно від їхньої національної та конфесійної приналежності; щиро молитимемося про багатостраждальний народ України і допомагатимемо біженцям, які знайшли притулок на Литовській землі. Збережемо в своїх серцях дух миру та любові!»,  – підсумував митрополит.

    Варто зазначити, що заява була опублікована ще 17 березня і після цього митрополит Інокентій звільнив деяких священників, які засудили війну в Україні. Тепер вони хочуть приєднатись до Вселенського патріархату. Також у Литві заборонили публічну демонстрацію георгіївської стрічки, символів «Z» та «V».

    Найсвіжіше

    Популярне