П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    У Литві священники рпц, яких звільнили через засудження війни, хочуть приєднатись до Вселенського патріархату

    Митрополит єрарх московського патріархату в Литві митрополит Віленський та Литовський Інокентій звільнив з посади православних священгиків Віталіюса Моцкуса, Гінтараса Сунгайлу та Віталіса Даупараса, які займали проукраїнську позицію і засуджували війну рф проти України. Зараз вони планують перейти до Вселенського патріархату.

    В інтерв’ю LRT.lt священик Гінтарас Сунгайла прокоментував цю подію.

    “24 лютого розпочалася війна в Україні і з боку нашої церковної влади була певна тиша – всіх священників просили ніяк не висловлюватися про війну та взагалі про ситуацію в Україні. Так от, тоді, на початку березня, була нарада всіх священнослужителів і я, і не тільки я, та інші деякі священники подали прохання, що так як патріарх Московський Кіріл підтримує війну, то ми не можемо його згадувати як великого “гаспадіна і нашого оця”. І якщо треба буде так далі його поминати, то ми згодні піти. Отже, спочатку митрополит оголосив своє звернення (із засудженням війни – ред.) і спочатку він йшов на поступки […]А вчора з невідомих причин щось різко змінилося, і він підписав ці наші прохання та звільнив нас трьох[…]ми говорили, що якщо треба згадувати патріарха Кирила, то ми готові піти, і нам, говорячи, сьогодні сказали, що якщо так, то й ідіть[…]ми у соціальних мережах висловлювалися, засуджували позицію патріарха [Кіріла], засуджували війну.”.

    Священник додав, що найімовірніше вони будуть не єдиними звільненими. Тому що подібні порушення, пов’язані з небажанням поминати патріарха Кіріла, чинили й інші священнослужителі рпц в Литві. І тому, найімовірніше, будуть нові звільнення. Хоча, можливо, зараз злякаються і зроблять паузу.

    “Загалом не згодних із позицією патріарха [Кіріла] приблизно 10 осіб із 60 у Литві. Але багато й таких, які мені дорікали за те, що для мене Бандера герой, що я одягнув значок українського прапора у формі серця, що я висловлюю солідарність із українськими нацистами тощо”.

    Крім цього, отець Гінтарас запевнив, що в московському патріархаті в Литві відбувся певний розкол через позицію Кіріла на війну в Україні. “…дуже багато таких промосковських та негативної реакції стосовно нас”.

    Щодо переходу у Вселенський патріархат священник сказав наступне: “Я вже чув такі коментарі від журналістів, що ми нібито пішли для того, щоб покликати сюди Константинопольський патріархат, але це неправда. Адже ми хотіли залишитися до кінця і говорили з митрополитом, щоб шукати якогось компромісу, але планів переходити до Константинопольського патріархату в мене особисто не було”.

    “Я знав, що українська, грецька, білоруська громади хочуть приєднатися до Константинопольського патріархату, і я як людина, яка знається на цих справах, хотіла їм у цьому допомогти своїми знаннями, своїми контактами. Сам я сумнівався, переходити чи ні, для мене важливішими були мої парафіяни, і це мене тримало. А зараз, коли ми не маємо можливості служити, можливо, це єдиний варіант – звернутися до Константинопольського патріарха, щоб він відкрив тут парафії”.

    “Нас звинувачують, що ми когось бентежимо, вводимо в спокусу, але річ у тому, що самі люди віруючі, та й нові біженці – вони бентежаться Московським патріархатом, його заявами і вони порушують ці теми про приєднання до Константинопольського патріархату. Це не священники вигадали. Але зараз, коли нас виштовхують з Московського патріархату, це один із варіантів, який ми розглядатимемо”, – додав отець Гінтарас.

    Нагадаємо, рпц намагається оскаржити рішення храму в Амстердамі перейти до Вселенського патріархату. Також на храмових воротах амстердамської парафії, що відмовилась поминати Кіріла, як свого патріарха намалювали “Z”.

    Найсвіжіше

    Популярне