П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    Литовський митрополит РПЦ «позбавив сану» священника, який критикував Кіріла за підтримку війни рф проти України

    РПЦ продовжує переслідувати духовенство, яке критикує злочини путіна та патріарха Кіріла (Гундяєва). Репресивна машина працює навіть у європейських країнах, таких як Литва.

    Зокрема єрарх московського патріархату у Литві митрополит Віленський та Литовський Інокентій «позбавив сану» священника Георгія (Гінтараса) Сунгайлу, повідомили у православній єпархії РПЦ в Литві. Засідання суду відбулося у Свято-Духовому монастирі Вільнюса.

    Церковний суд визнав священника у «непослуху правлячому архієрею і ведення публічної діяльності без благословення свого єпископа, змови проти свого єпископа та руйнації церковного миру, розкольницької діяльності та організації переходу в іншу церковну юрисдикцію без благословення свого єпископа, а також активної участі Сунгайли у кампанії з дискредитації Церкви, архієреїв та побратимів-священиків», – йдеться у тексті рішення суду.

    У кінці травня архієрей РПЦ в Литві Інокентій (Васильєв) заборонив у священнослужінні без права носіння священичого одягу та хреста протоєрея Віталія Моцкуса, протоєрея Володимира Селявка, єрея Георгія Ананьєва, єрея Віталія Даупараса та єрея Георгія Сунгайлу.

    Як заявив отець Георгій Сунгайлу, дії архієпископа РПЦ в Литві є «продовженням репресій у відповідь на критику на адресу патріарха Кирила».

    У квітні цього року у Литві священники рпц, яких звільнили через засудження війни, хотіли приєднатись до Вселенського патріархату.

    Нагадаємо, мер Вільнюса пригрозив передати Вселенському патріархату храми РПЦ. Також у кінці травня речниця прем’єр-міністерки Литви Раса Якілайтене заявила, що публічна підтримка війни проти України з боку глави російської православної церкви патріарха Кіріла є неприйнятною для частини православних християн Литви. Тому вони мають право сповідувати свою віру «без конфлікту совісті». Вона просила патріарха Варфоломія допомогти від’єднатися від Московського патріархату.

    Найсвіжіше

    Популярне