Субота, 20 Квітня, 2024
Бiльше

    Православна єпархія Литви віддаляється від Москви після заборони на в’їзд моспатріарха

    Литовська єпархія РПЦ оприлюднила заяву, в якій відхилила обурення в Росії через заборону на в’їзд московського патріарха Кіріла. Хоча Кіріл ніколи раніше не відвідував Литву, тепер йому заборонено в’їзд в країну до червня 2027 року.

    «З початку російського вторгнення до України Литовська православна архиєпархія рішуче засудила цю війну та агресію», – йдеться в заяві Віленсько-Литовської єпархії.

    «У нинішній ситуації було б абсурдом навіть думати про можливість візиту до Литви патріарха Кіріла», — йдеться в дописі.

    У середу Литва внесла патріарха московського до чорного списку за його відверту підтримку російського вторгнення до України.

    У п’ятницю у РПЦ заявили, що заборона є спробою Литви отримати прихильність своїх «головних партнерів». У коментарі російським ЗМІ представник церкви також заявив, що заборона є відмовою від «свободи віросповідання та європейської правової традиції».

    Кілька православних священиків у Литві борються за відокремлення церкви від московського патріархату, цей крок підтримав уряд Вільнюса.

    Найсвіжіше

    Популярне