Вівторок, 19 Березня, 2024
Бiльше

    У РПЦ думали, що робити з їхньою структурою у Литві

    РПЦ намагається зберегти свій вплив у Литві, після недвозначних заяв місцевої влади. 6 липня 2022 року під головуванням московського патріарха Кіріла у Даниловому монастирі відбулося перше засідання комісії з питання статусу Віленсько-Литовської єпархії.

    Про це повідомляє сайт Моспатріархату.

    Комісія РПЦ розпочала вивчення поданих матеріалів, що стосуються сучасного стану справ у Віленській єпархії московського патріархату, та визначила подальші напрямки роботи, включаючи збирання необхідних додаткових відомостей.

    У РПЦ висловили надію на те, що права віруючих РПЦ у Литві неухильно дотримуватимуться відповідно до Конституції Литовської Республіки.

    Результати комісії РПЦ будуть передані на розгляд Синоду Моспатріархату.

    У Литві РПЦ потроху стає токсичною організацією

    Нагадаємо, раніше литовський митрополит РПЦ Інокентій (Васильєв) «позбавив сану» священника Георгія Сунгайлу, який критикував Кіріла за підтримку війни рф проти України. Також він заборонив у священнослужінні без права носіння священичого одягу та хреста протоєрея Віталія Моцкуса, протоєрея Володимира Селявка, єрея Георгія Ананьєва та єрея Віталія Даупараса.

    Як заявив священник Георгій Сунгайлу, дії архієпископа РПЦ в Литві є «продовженням репресій у відповідь на критику на адресу патріарха Кирила».

    Нагадаємо, мер Вільнюса хотів передати Вселенському патріархату храми РПЦ. Також у кінці травня речниця прем’єр-міністерки Литви Раса Якілайтене заявила, що публічна підтримка війни проти України з боку глави російської православної церкви патріарха Кіріла є неприйнятною для частини православних християн Литви. Тому вони мають право сповідувати свою віру «без конфлікту совісті». Вона просила патріарха Варфоломія допомогти від’єднатися від Московського патріархату.

    Найсвіжіше

    Популярне