Вівторок, 30 Квітня, 2024
Бiльше

    Марія Магдалина не була блудницею. ПЦУ розвінчала новий міф

    Твердження, що Марія Магдалина була блудницею не відповідає дійсності. Це один із найпоширеніших міфів та найпопулярніших художньо-літературних сюжетів, який прийшов до нас із західної християнської культури. Там образ Марії Магдалини збагачений рисами інших жінок, які згадуються в Євангеліях.

    Про це йдеться на сторінці ПЦУ у Фейсбуці.

    Вже в перші століття християнства Марію Магдалину почали ототожнювати з Марією – сестрою Марфи та Лазаря, а також з жінкою, яка була грішницею і яка намастила миром ноги Христа в домі Симона-фарисея (Лк. 7:37 – 38).

    Образ Марії Магдалини як блудниці, що розкаялася, був створений «з легкої руки» Римського папи Григорія I. Дослідники зазначають, що саме він у VI столітті першим ототожнив неназвану грішницю в Євангелії від Луки (Лк. 7:36 – 50) з Марією Магдалиною, яка згадується в тому ж Євангелії в наступній главі (Лк. 8:2).

    Ця думка була закріплена також у відомому творі Якова Ворагінського під назвою «Золота легенда» (це збірка житій католицьких святих, що була написана в Італії у 1255 році і яка була надзвичайно популярною в епоху Відродження). Подібне трактування життя святої Марії Магдалини залишалось офіційним у католиків майже півтори тисячі років – до 1969 року, коли Ватикан визнав, що ніде в Євангелії немає прямої вказівки на те, що грішницею була саме Марія Магдалина.

    Ким же насправді була свята Марія Магдалина?

    Свята рівноапостольна Марія Магдалина – одна з жінок-мироносиць, яка удостоїлася першою з людей побачити Воскреслого Господа Ісуса Христа. Саме вона сповістила й першу благу звістку апостолам про Христове Воскресіння, вона ж здійснила і першу у світі проповідь про Воскресіння. Апостоли мали благовістити світу, а свята Марія Магдалина благовістила самим апостолам: «Христос Воскрес!». Тому Церква шанує її як рівноапостольну.

    Народилася вона у містечку Магдали у Галілеї – звідси походить її іменування Магдалина. Марія Магдалина послідувала за Спасителем після зцілення від одержимості сімома бісами (Лк. 8:2), і відтоді стала ревною Його ученицею. На відміну від багатьох апостолів, що розбіглися у страху після арешту Господа Ісуса Христа, вона слідувала за Ним: стояла під хрестом на Голгофі разом із Божою Матір‘ю та апостолом Іоаном, переживаючи страждання Божественного Учителя й долучаючись до великого горя Богородиці.

    Свята Марія Магдалина супроводжувала Пречисте Тіло Христове при перенесенні Його до гробу, була при Його похованні. А «у перший же день після суботи Марія Магдалина приходить до гробу вранці, коли було ще темно, і бачить, що камінь відвалений від гробу» (Ін. 20:1) – так, раніше за інших, через істинну любов до Христа, свята Марія удостоїлась особливого покликання і була виокремлена з-поміж інших жінок-мироносиць.

    Про святу рівноапостольну Ма­рію Маг­да­ли­ну оповідають всі чотири єван­ге­листи. Рівноапостольна Марія Магдалина прожила довге і праведне життя. У похилому віці вона переселилася з Риму до Ефесу, де проповідувала. Саме тут, за Переданням, свята мирно померла та була похована. Частини святих мощей рівноапостольної Марії Магдалини зберігаються в різних монастирях Святої Гори Афон і в Єрусалимі. Тож сьогодні вшановуючи її пам‘ять у молитвах звертаємося до неї: свята рівноапостольна Марія Магдалино, моли Бога за нас.

    Найсвіжіше

    Популярне