Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    Єдність з РПЦ понад усе – заява архиєреїв РПЦ закордоном

    Архиєреї РПЦ закордоном зберігатимемуть повноту дару єдності в межах “автономії Зарубіжної Церкви” і закликали вірних у всіх своїх землях берегти і зберігати цю єдність і зміцнювати її.

    Про це йдеться в заяві єпископів РПЦ в Європі, підписаній, зокрема, митрополитом Берлінським Марком.

    “Кровопролиття війни просочує ґрунт земель наших батьків, і ми співпереживаємо муки наших братів і сестер, чиї страждання мають бути нашими стражданнями, а допомога їм та спасіння їх – нашим глибоким бажанням. За відгук нашого духовенства та віруючих на наші заклики допомогти біженцям з України та надавати всіляку допомогу та підтримку, ми глибоко вдячні”, – йдеться в заяві.

    Водночас архиєреї РПЦЗ зазначають, що їм “доводиться бачити і далі, якою жахливою ціною обертається війна; зі скорботою відчуваємо переродження культур, у якому ненависть стає дедалі більш повсякденною, коли підозрілість і страх витісняють любов і співчуття; ми бачимо такі уряди, що переслідують політичні інтереси більше, ніж мир та благо для своїх народів; ми відзначаємо, як повсюдно довкола нас зростає моральне та моральне розкладання”.

    Кого мали на увазі під “урядами, що переслідують політичні інтереси більше, ніж мир та благо для своїх народів”, єрархи не уточнили.

    “Ті п’ятнадцять і більше європейських народів, які входять до складу наших єпархій, знають з власної історії безліч конфліктів, але понад будь-які конфлікти єдність Церкви, і за часів випробувань нам також не слід, ні в якому разі, відступати від цієї єдності. Незважаючи на нашу негідність, ми ніколи не ухилимося від цього завдання, зберігатимемо повноту цього дару єдності в межах автономії Зарубіжної Церкви. Ми закликаємо вірних у всіх наших землях берегти і зберігати цю єдність і зміцнювати її у своїх серцях”, – підсумовується в заяві.

    Слідом за УПЦ МП, яка на соборі 27 травня в Києві декларувала свою “повну незалежність” від Московської патріархії, про намір рухатися в тому ж напрямку натякає нове керівництво Російської православної церкви закордоном (РПЦЗ) — тієї її частини, яка у 2007 році “з’єдналася” із РПЦ.

    Раніше митрополит Берлінський та Німецький РПЦЗ у єдності з Московським патріархатом Марк (Арндт) заборонив клірикам своєї єпархії співслужити з духовенством Західноєвропейської архієпископії РПЦ МП із центром у Парижі, очолюваної митрополитом Іоаном (Реннето).

    Найсвіжіше

    Популярне