Субота, 27 Квітня, 2024
Бiльше

    У РПЦ новий розкол: єрарх РПЦЗ заборонив співслужити із митрополитом Іоаном (Ренетто)

    У Московському патріархаті виник новий розкол у Європі за участі перебіжчика до РПЦ митрополита Іоана (Реннето).

    Митрополит Берлінський та Німецький РПЦЗ у єдності з Московським патріархатом Марк (Арндт) заборонив клірикам своєї єпархії співслужити з духовенством Західноєвропейської архієпископії РПЦ МП із центром у Парижі, очолюваної митрополитом Іоаном (Реннето). Про це митрополит Марк заявив 25 листопада на конференції у Белграді, присвяченій 100-річчю Першого Всезакордонного Собору РПЦЗ у Сремських Карлівцях, передає портал credo.press.

    Говорячи про основні церковні юрисдикції російської еміграції, глава Німецької єпархії РПЦЗ МП заявив, що тільки його юрисдикція «відновила зв’язок з Російською Церквою», в той час, як Американська митрополія (нинішня Православна Церква в Америці — ПЦА) «полетіла десь далеко», а а Західноєвропейський екзархат з центром у Парижі «розлетівся в друзки».

    «Мені довелося кілька тижнів тому, — зізнається митрополит Марк, — заборонити своїм священникам співслужити зі священниками цієї юрисдикції, що тепер приєдналася начебто до Московського патріархату». Він назвав архієпископію, яку очолює митрополит Іоанн (Реннето), «цілком несерйозною, що порушує канони на кожному кроці».

    Таким чином у Московськогому Патріархаті виник розкол всередині своєї організації у Європі, адже одна частина РПЦ заборонила співслужити із іншою частиною РПЦ.

    Варто зазначити, що таку заборону митрополит РПЦЗ Марк видав напередодні відвідин палкого союзника Кремля, Сербського Патріарха Порфірія.

    Говорячи про приєднання РПЦЗ(Л) до РПЦ МП у 2007 році, митрополит Марк визнав, що його Церква «втратила низку людей», які не побажали приєднуватися, але тут же додав, що ця втрата пов’язана «не з церковними питаннями, а з політичними». Він також зазначив, що приєднання відбулося на умовах РПЦЗ(Л). За словами Марка, між приходами Московського патріархату в Німеччині, які знаходяться безпосередньо в РПЦ МП і РПЦЗ МП, існує «разюча різниця», тому «зливатися ми не можемо». За його прогнозом, об’єднання парафій Московського патріархату в Німеччині в єдину єпархію може статися лише через 50 чи 100 років.

    У вересні глава Західноєвропейської єпархії РПЦЗ МП єпископ Іриней також зажадав від духовенства своєї єпархії утриматися від спілкування з кліриками Західноєвропейської архієпископії РПЦ МП.

    Нагадаємо, митрополит Іоан (Реннето) отримав відпускну грамоту від патріарха Варфоломія і 14 вересня в індивідуальному порядку перейшов до РПЦ, отримавши титул «архієпископ Дубнинський». Він пропонував іншим парафіям підтримати його і також перейти в лоно РПЦ, але цього не сталось.

    Проголосувавши за продовження діяльності як юридичної особи в лютому 2019 року, Архієпархія як суб’єкт не змогла прийняти рішення про перехід до юрисдикції Московського Патріархату 28 вересня 2019 року, як це було запропоновано її предстоятелем архієпископом Іоанном (Реннето), який особисто приєднався до Московського патріархату. 7 жовтня 2019 року Священний Синод Московського Патріархату підтвердив прийняття священнослужителів і парафій, «які виявили таке бажання».  Не всі парафії та священнослужителі колишнього екзархату пішли за архієпископом Іоанном (Реннетто), приєднавшись до різних юрисдикцій, таких як Грецька православна митрополія Франції (підпорядкована Вселенському патріархату), Румунська Православна Церква, Болгарська Православна Церква і Сербська Православна Церква.

    Найсвіжіше

    Популярне