Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    Цьогорічним лауреатом премії Афінагора став патріарх Александрійський Феодор

    З благословення Його Всесвятості Вселенського патріарха Варфоломія та схвалення Його Високопреосвященства архієпископа Америки Елпідофора Орден Святого Апостола Андрія оголосив, що премія Афінагора з прав людини 2022 року буде вручена Його Блаженству Феодору II, Папі і патріарху Александрійському і всієї Африки.

    Його Блаженство був невтомним захисником Вселенського Патріархату та рішучим поборником релігійної свободи. Нагорода буде вручена в суботу, 8 жовтня 2022 року, на щорічному бенкеті Ордену з нагородження премією Афінагора за права людини в готелі Hilton у Нью-Йорку, повідомляє Orthodox Times.

    Визнаючи значний досвід захисту патріархом Феодором Вселенського Патріархату, д-р Ентоні Дж. Лімберакіс, національний командор Ордену Святого Апостола Андрія, заявив: «Блаженніший Патріарх Феодор глибоко розуміє канонічне становище Вселенського Патріархату в Церкві, а також має величезну повагу і любов до самого Його Всесвятості Вселенського патріарха Варфоломія. Відповідно, ціною величезних витрат і на тлі значного ризику, Його Блаженство постійно разом з Його Всесвятістю захищає традиційні церковні та канонічні прерогативи Вселенського Патріархату».

    Патріарх Феодор мужньо виступив проти неканонічного церковного імперіалізму Московського патріархату. В енцикліці, опублікованій 9 травня 2022 року, патріарх Феодор засудив «антиканонічну, небратську, неісторичну та мстиву спробу Російської Церкви в Африці вторгнутися в канонічну юрисдикцію древнього Александрійського Патріархату, після визнання патріархом Феодором автокефалії, канонічно наданій Помісній Церкві України Вселенським Патріархатом, шляхом фінансового залучення вітчизняних священників».

    Патріарх Феодор закликав митрополитів і єпископів виступити «з чистим православним жертовним духом, сміливістю і відвагою проти антихристиянського «церковного» експансіонізму».

    Блаженніший Феодор ІІ, Папа і патріарх Александрійський і всієї Африки, народився на Криті в 1954 році, де закінчив школу. Він закінчив Афінську церковну школу Різаріос і має ступінь теологічного факультету Арістотелівського університету в Салоніках.

    Він також вивчав історію мистецтва, літературу та філософію в Одесі в Україні. 9 жовтня 2004 року був одноголосно обраний архиєреями Александрійського Престолу Папою і патріархом Александрійським і всієї Африки.

    Правозахисна премія імені Афінагора була заснована 1986 року Національною радою Ордену Святого Апостола Андрія, Архонтів Вселенського Патріархату в Америці. Нагорода була названа на честь одного з видатних діячів Церкви 20-го століття, покійного Вселенського патріарха Константинопольського Афінагора I.

    Нагорода вручається щороку на щорічному бенкеті Ордену особі чи організації, яка своєю діяльністю, метою та відданістю постійно демонструє турботу про основні права та релігійну свободу всіх людей.

    Серед попередніх нагороджених – Його Високопреосвященство Димитрій, колишній архиєпископ Америки; Його Високопреосвященство Іаков, колишній архиєпископ Архиєпархії Північної та Південної Америки; Блаженніший Епіфаній, митрополит Київський і всієї України; президент Джозеф Байден (коли він був віце-президентом); колишній президент Джиммі Картер; колишній президент Джордж Буш-старший і перша леді Барбара Буш; колишній губернатор Нью-Йорка Ендрю Куомо; лауреат Нобелівської премії та колишній совєтський лідер Міхаіл Горбачов; Нобелівський лауреат Елі Візель; і мати Тереза ​​з Калькутти.

    Найсвіжіше

    Популярне