Середа, 24 Квітня, 2024
Бiльше

    У ЗМІ оприлюднили повний текст статуту УПЦ МП

    Видання РІСУ оприлюднило офіційний текст статуту Української Православної Церкви (в єдності з Московським патріархатом), оновленого на Соборі 27 травня 2022 року. Копію документа надав доктор історичних наук, професор НУ “Острозька академія” Андрій Смирнов, який, зі свого боку, одержав його від Державної служби України з етнополітики та свободи совісті.

    “Я раніше зустрічав різні варіанти статуту УПЦ, які виставляли в соціальних мережах та ЗМІ — без реквізитів та посилань на джерела, які необхідні для того, щоби бути впевненим, що це автентичний текст, — повідомив Андрій Смирнов, доктор історичних наук, професор НУ “Острозька академія”. — А мені, як науковцю, для аналізу та цитування потрібен саме офіційний текст”.

    За словами науковця, від Собору УПЦ (МП), на якому було внесено доповнення і зміни до Статуту про управління Української Православної Церкви, минуло вже майже два місяці, але цей текст на офіційних ресурсах Церкви так і не був оприлюднений, повідомляє РІСУ.

    Тому коли вчений довідався, що копію оновленого статуту отримала Державна служба України з етнополітики та свободи совісті, то звернувся туди з інформаційним запитом і у відповідь отримав завірену копію документа, який 1 червня 2022 року митрополит Онуфрій надіслав у ДЕСС.

    “Статут релігійного об’єднання є суспільно значущою і публічною інформацією, яка не містить обмежувальних грифів, що забороняють його публікацію. В УПЦ чомусь затягують з його оприлюдненням, а це викликає у відповідь багато запитань в експертів і громадськості”, — вважає Андрій Смирнов.

    Найсвіжіше

    Популярне