П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    Єрарх УПЦ МП: ми могли б просити у Москви автокефалію, але суспільство цього не прийме

    Митрополит Філарет (Кучеров) заявив, що УПЦ МП могла б отримати від Москви автокефалію, але суспільство цього би не прийняло. Також він зазначив, що самопроголошувати автокефалію – неправильно. Таким чином Кучеров визнає подальше підпорядкування УПЦ МП московському патріархату – організації окупанта.

    Роками патріарх московський Кіріл говорив про те, що він не надає автокефалії УПЦ МП тому, що УПЦ МП сама не звертається до нього за автокефалією. Мовляв, якщо Синод і Собор УПЦ МП вирішать це зробити, то скоріше за все УПЦ МП стане автокефальною, – розповів Філарет в інтерв’ю Главкому.

    «Але це було раніше. Часи змінилися. Нині у нас війна з Російською Федерацією. Так, у нас була дискусія, чи звертатися нам до РПЦ про проголошення автокефалії. Разом дійшли висновку, що не треба цього робити. Просто тому, що таке звернення не сприйняло би сьогодні наше суспільство», – зазначив митрополит УПЦ МП.

    Він також заявив, що самостійно проголошувати автокефалію теж неправильно, її мають дарувати.

    «Самим проголошувати автокефалію, щоби зайти у ще дальший кут, з якого буде потім важко вийти? Навіщо? А потім, що нам дасть, якщо патріарх Московський проголосить автокефалію УПЦ? Вона не буде визнана у православному світі. Бо у православному світі нам скажуть, що у вас де-факто уже є одна автокефалія (ПЦУ, – ред.), яку визнають грецькі церкви, то навіщо вам друга?», – пояснює митрополит Філарет (Кучеров).

    Всім потрібно думати про єдність православ’я, впевнений Філарет.

    Нагадаємо, раніше митрополит УПЦ МП Філарет пояснив, чому не підтримав звернення трибуналу над Гундяєм. Також він впевнений, що все має завершитися єдиною православною церквою в Україні.

    Найсвіжіше

    Популярне