Середа, 24 Квітня, 2024
Бiльше

    Митрополит УПЦ МП Філарет пояснив, чому не підтримав звернення трибуналу над Гундяєм

    Митрополит УПЦ МП у Львові Філарет (Кучеров) заявив, що не підтримав звернення священника УПЦ МП Андрія Пінчука, щодо церковного трибуналу над патріархом Московським Кирилом, бо це звернення ніхто всерйоз не розглядатиме.

    Про це архієрей заявив у інтерв’ю «Главкому».

    За словами Філарета, лист підписали усього 400 священників, бо велика частина церковних діячів української філії Московської церкви розуміли – цю заяву ніхто не розглядатиме. До слова в УПЦ МП воно набрало лише понад 2% підписів серед всього духовенства.

    «Якби вони (ініціатори акції – ред.) звернулися до нашого Архієрейського, чи Помісного Собору, то під ним були би тисячі підписів», – упевнений митрополит УПЦ МП. При цьому він не пояснив, чому злочини московського патріарха не є очевидними для УПЦ МП і щоб засудити Кіріла віряни чи священники УПЦ МП мають звертатись до керівництва УПЦ МП.

    Цей лист із проханням про трибунал над Кірілом, зазначив Філарет (Кучеров), був потрібен лише для того, аби «підняти дух священнослужителів і парафіян», тому він і залишився лише «красивим жестом, рекламою у Facebook, такою собі декларацією про засудження».

    За словами єрарха УПЦ МП, за канонами варто було звертатися із проханням покарати Кіріла не до пентархії (п’яти древніх патріархій – ред..), а до Вселенського патріарха.

    Втім, додав Філарет, в історії православної церкви ще не було випадків, коли церква засуджувала свого предстоятеля чи зверталася до Вселенського патріархату із проханням такого засудження. Тому наслідки подібного звернення Кучеров не став прогнозувати.

    Але Філарет запевнив, що «однозначно нам потрібно було засудити ідею “Русского мира”, і цим, скоріш за все, будуть займатися учасники інших Соборів.

    Найсвіжіше

    Популярне