Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    Юраш: Франциск хоче стати першим Папою, якиїй приїхав до Росії. Але його там не чекають

    Папа Римський Франциск хоче стати першим понтифіком, який приїхав до Росії. Але російське суспільство, еліта і Церква не готові приймати главу Католицької церкви в себе.

    Про це в інтерв’ю Радіо Свобода повідомив посол України у Ватикані Андрій Юраш, коментуючи можливість візиту Папи Римського до Києва та Москви.

    “Україна рада бачити Папу. Прийшов час, щоб Папа сам усвідомив чи йому пояснили, що Росія його не хоче, і він не отримає запрошення до Москви. Ми теоретично можемо усвідомлювати його бажання побувати у Росії: Папа Римський Франциск хоче бути першим понтифіком, який приїхав до Росії. Це таке очевидне бажання увійти в історію”, – наголосив дипломат.

    За його словами, Папа хоче вплинути якимось чином на позицію російського керівництва, щоб зменшити жахіття війни Росії проти України. “Наскільки це реалістично, то інше питання. Думаю, обидва моменти не є реалістичними. Російське суспільство, еліта і Церква не готові приймати главу Католицької церкви в себе. Ще Іван Павло II мав бажання побувати у Росії, його там не чекали. Думаю, і цього провідника католиків там не чекають”, – зазначив Юраш.

    Він нагадав, що 25 лютого 2022 папа зробив безпрецедентний крок, пішовши поза протоколом до російського посла при Святому престолі – він хотів через персональний жест вплинути емоційно на російське керівництво.

    “На жаль, рівень ненависті російської влади не дозволяє сподіватися, що благородні наміри понтифіка можуть щось змінити. Папа також казав, що кардинал Паролін пробував домовитися про контакт з Путіним, але там проігнорували. При нагоді я постійно говорю з Папою, що за даної ситуації слід критично оцінити реалії та підтримати й потиснути руку тому, хто хоче цього рукотискання, тобто Україну. І слід критично дивитися на тих, хто цього не хоче, тобто на Росію”, – підкреслив Юраш.

    Найсвіжіше

    Популярне