Субота, 27 Квітня, 2024
Бiльше

    Глава прикордонної з Україною митрополії РПЦ виступив із миротворчим закликом

    Справжнім потрясінням для багатьох православних християн виявилася позиція керівництва РПЦ щодо «спеціальної військової операції», розпочатої РФ проти України 24 лютого. Лише близько 300 кліриків РПЦ (серед них не було жодного єпископа!) засудили «спецоперацію» у перші ж її дні, нагадавши євангельські слова про неминучу загибель «взялих меч».

    Основна маса архієреїв Росії зберігає мовчання, ніби не помічаючи загибелі тисяч православних християн і взагалі мирних жителів у країні, де народилася чи не половина всіх єпископів Московського патріархату, які нині живуть. Активно виправдовують «спецоперацію» лише кілька архієреїв — митрополит Псковський Тіхон (Шевкунов), який має репутацію «духовника Путіна», архієпископ Сиктивкарський Пітірім (Волочков), який публікує вірші сумнівної якості, що прославляють «вождя», пише «Новая газєта. Європа».

    Сам патріарх Кіріл (Гундяєв), який намагався в перші дні «спецоперації» знайти для неї якісь богословсько-моральні виправдання у кожній своїй проповіді він повторює, що «Росія ніколи ні на кого не нападала», що всі війни в її історії були «оборонними» і що вона жодного разу «не захоплювала чужих територій».

    На цьому фоні миротворчий заклик очільника Білгородської митрополії РПЦ митрополита Іоанна (Попова), що пролунав у відповідь на загадкові вибухи в обласному центрі в ніч на 3 липня, сприймається майже як подвиг. Митрополит Іоанн зазначає, що серед загиблих у Білгороді опинилися не лише місцеві жителі, а й біженці із сусідньої Харківської області України. Глава митрополії закликав «до сугубої молитви за упокій померлих і про одужання постраждалих, про припинення кровопролиття, яке відбувається на українській землі, але сьогодні прийшло і в наші будинки». Послання єрарха закінчується крамольним з погляду офіційної російської пропаганди закликом пророка Ісаї — «перекувати мечі на орала».

    Найсвіжіше

    Популярне