П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    Прихильники Моспатріархату у Івано-Франківську жаліються Зеленському про «захоплення»

    УПЦ МП продовжує міжконфесійне протистояння в час війни, замість об’єднання з канонічною Православною Церквою України.

    3 липня віряни УПЦ МП в Івано-Франківську пожалілись Президенту України Володимиру Зеленському на «захоплення храму». І це попри те, що збори релігійної громади пройшли з дотриманням чинного законодавства та протоколу. Цей храм є останнім форпостом Моспатріархату в місті.

    Голосування про приєднання до ПЦУ в УПЦ МП назвали «втручанням у внутрішні справи громади».

    «Жодний закон або нормативно-правовий акт України не наділяє органи місцевого самоврядування правом забороняти або втручатися у діяльність релігійних організацій, навіть за умови воєнного стану. А дії мера пана Руслана Марцінківа є втручанням у внутрішні справи релігійної громади. Це суперечить як Європейській Конвенції з прав людини, так і ст. 35 Конституції України, в якій сказано що “Церква і релігійні організації в Україні відокремлені від держави”», – повідомляє пресслужба УПЦ МП.

    Нагадаємо, 25 червня 2022 року міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків на своїй офіційній сторінці у Фейсбуці звернувся до жителів міста з новиною щодо переходу громади собору Різдва Христового до ПЦУ.

    Окрім цього, Івано-Франківська ОВА зареєструвала нову редакцію статуту релігійної громади собору, відповідно до якої громада перейшла в ПЦУ. Віряни московського патріархату категорично не приймають голосування релігійної громади, яке відбулось згідно з чинним українським законодавством.

    Раніше ми повідомляли, що в УПЦ МП збираються скаржитись на мера Франківська у Європарламент. Також УПЦ МП в Івано-Франківську заявила про «фальсифікацію» голосування про перехід до ПЦУ.

    Нагадаємо, загалом до ПЦУ з початку повномасштабної війни приєдналось понад 470 парафій. Їхнє розташування можна відслідкувати на нашій інтерактивній карті.

    Найсвіжіше

    Популярне