Субота, 20 Квітня, 2024
Бiльше

    УПЦ МП в Івано-Франківську заявила про «фальсифікацію» голосування про перехід до ПЦУ

    В Івано-Франківську парафіяни УПЦ МП на Довженка заявили про «фальсифікацію» голосування про перехід до ПЦУ і відмовляються виконувати розпорядження державних органів влади про реєстрацію громади в ПЦУ.

    Це попри те, що з’явилось розпорядження голови Івано-Франківської ОДА й обласної військово-цивільної адміністрації про реєстрацію нової редакції релігійного статуту громади.

    «Зареєструвати нову редакцію статуту релігійної організації «Релігійна громада Української Православної Церкви (Православної Церкви України) «Різдва Христового» м. Івано-Франківська», – йдеться у документі опублікованому чиновниками.

    «Нарешті видали розпорядження і зареєстрували Храм Різдва Христового, що на Довженка, як храм Православної Церкви України! Вітаю рішення громади про перехід від Московського патріархату до ПЦУ! Очікуємо першої служби! Громада повинна згуртуватись і прийти! Про час повідомимо окремо», – написав у мережі міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків.

    Однак, пресслужба Івано-Франківської єпархії УПЦ Московського патріархату заявила, що не визнає легітимності волевиявлення вірян, які проголосували за перехід у ПЦУ. В УПЦ МП запевняють, що ніхто з них не голосував за перехід.

    Це звична практика московського патріархату, коли вони не визнають протоколи зборів і починають подавати в суд на парафіян, які проголосували за приєднання і на органи влади, які цей перехід зареєстрували.

    «…Жоден представник громади не висловився за перехід в іншу конфесію. Тоді як рішення про подальше перебування у юрисдикції Української Православної Церкви прийнято одноголосно, що засвідчено підписами в кількості 496 підписів парафіян в протоколі зборів, який буде надісланий до Івано-Франківської ОДА (ОВА)», – повідомили у пресслужбі Івано-Франківської єпархії Української Православної Церкви.

    Прихильники УПЦ МП заявили, що реєстрація Івано-Франківською ОДА (ОВА) нової редакції статуту релігійної громади ПЦУ собору Різдва Христового є «неправомірною з використанням фальсифікованих, підроблених документів поки що невідомою групою осіб з метою рейдерського захоплення культової споруди».

    Голова Франківська прокоментував перехід храму Різдва Христового до ПЦУ словами «Боротьба тільки розпочинається».

    До ПЦУ приєдналось понад 1000 парафій з початку Об’єднавчого собору.

    Найсвіжіше

    Популярне