Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    Сербський патріарх та прем’єр-міністр Чорногорії домовились про угоду

    Днями відбулась зустріч між прем’єр-міністром Чорногорії Дрітаном Абазовичем та Сербським патріархом Порфірієм в рамках візиту Абазовича до Сербії. Сторони домовились про Базову угоду між Сербською православною Церквою та урядом Чорногорії.

    “Як і під час попередніх зустрічей, окрім розмов про загальні теми та про якісь побутові речі, про інтереси, які в багатьох сегментах схожі, ми також говорили про Базову угоду. Виходячи з того факту, що Церква відокремлена від держави і що наша Церква, скрізь, де вона має свою юрисдикцію, абсолютно, перш за все, поважає кожну державу і поважає закони цієї держави, ми дійшли висновку, що важливо, щоб, як і в усіх держав, де існує і живе наша Церква, відносини між Церквою та державою регулюються договором, як і у випадку з усіма релігійними громадами”, – заявив після зустрічі патріарх Порфірій.

    За його словами, на даний момент досягнуто принципової згоди щодо Базової угоди. Існуючий текст, узгоджений у принципі, має бути схвалений Синодом СПЦ.

    “Якщо Бог дасть, щоб все було так, як треба, то ми досягнемо згоди щодо дати підписання, яке, коли все закінчиться, могло б стати вінцем у нормалізації відносин між державою Чорногорія та нашою Церквою”, – наголосив владика Порфірій.

    “Якщо говорити про конкретне питання щодо Базової угоди, то ви знаєте, що ми завершили процедури на рівні робочих груп. Є інші процедури, стандартні для нашого Уряду, вони підуть на Комісію з питань політичної системи, а потім ухваляться на самому засіданні уряду”, – заявив прем’єр-міністр Чорногорії Абазович.

    За його словами, таким чином буде виявлено повагу до Сербської православної Церкви в Чорногорії, але також буде виявлено повагу до держави Чорногорія, що є світською організованою і не хоче втручатися у внутрішні справи будь-якої релігійної спільноти.

    “Я розумію, що в Чорногорії є протилежні позиції, є така критика, але я хочу висловити від імені Уряду, що ми повинні йти іншим шляхом. Шлях, де всі незадоволені, де постійно існують тенденції до розколу та поляризації, не є шляхом прогресу для будь-якого суспільства. Ця влада цьому сприяти не буде. Шлях, на якому кожен почуватиметься комфортно, поважатиме Конституцію та закон Чорногорії, поважатиме міжнародне право, поважатиме принципи відокремлення релігійних громад від держави – це шлях, який веде нас до прогресу. Я хочу, щоб ця проблема закінчилася найкращим чином, і ми намагатимемося цьому сприяти”, – наголосив Абазович.

    У січні цього року Дрітан Абазович пообіцяв підписати т.зв. Основну угоду із Сербською церквою, яка, за його словами, «створить атмосферу, в якій система примирення працюватиме краще, ніж зараз». Його попередник, Здравко Кривокапіч,  відмовився підписувати таку угоду, за що одразу ж був звинувачений у тому, що «повернувся спиною до Церкви», і піддався нападкам з боку кіл, близьких до СПЦ.

    У середині червня цього року під час свого візиту до Стамбула президент Чорногорії Міло Джуканович зустрівся із Вселенським патріархом Варфоломієм.

    Найсвіжіше

    Популярне