Субота, 20 Квітня, 2024
Бiльше

    Прем’єр-міністра Чорногорії хотіли заарештувати за підписання угоди з Сербською Церквою

    Прем’єр-міністра Чорногорії Здравко Крівокапіча планували затримати за державну зраду у випадку, якби він підписав протизаконну угоду від імені Чорногорії із Сербською православною церквою.

    Про це сам очільник уряду розповів 10 червня у ток-шоу “Начисто” на чорногорському телеканалі Vijesti, передає “Балканський оглядач”.

    Крівокапіч заявив, що чув, що готується його арешт за державну зраду, якби він підписав Базову угоду із СПЦ, яка б протирічила Конституції Чорногорії. На запитання, хто збирався його заарештувати, прем’єр відповів, що це мав бути спеціальний державний прокурор Мілівоє Катніч. “Ну, ви знаєте, хто може заарештувати, і це спеціальний державний прокурор”, – сказав Крівокапіч.

    Підписання Базової, чи Основної угоди між державою Чорногорія та Сербською православною церквою було заплановано на кінець травня, коли в Белграді проходив Собор СПЦ. Сербська церква в заявах для медіа повідомляла, що текст документу було повністю узгоджено вранці 27 травня представниками Священного Архиєрейського Синоду СПЦ та уряду Чорногорії. На другу половину дня 27 травня було призначено урочисте підписання.

    Прем’єр-міністр Чорногорії пізно ввечері 27 травня відправився в Белград на урядовому літаку, де зустрівся із очільниками Сербської церкви, але угоду не підписав. У своєму прес-релізі СПЦ розповіла про ці події так: “Після кількох годин запізнення та інформування предстоятеля Сербської церкви про низку абсолютно різних причин затримки виїзду з Подгориці, близько 21 години п. Крівокапіч прибув на домовлену зустріч. Прем’єр-міністр уряду в Подгориці представив нові і поки що негласні причини, чому він вважає, що підписання Угоди має бути відкладено”.

    Патріарх Сербський Порфірій, як зазначається, “вислухав ці причини з увагою, великим терпінням, але також ще більшим здивуванням”.

    У подальших заявах СПЦ наголошувала, що чорногорський уряд “уникає підписання вже узгодженої Базової угоди між Сербською православною церквою та державою Чорногорія”. Як пояснив під час ток-шоу на каналі Vijesti прем’єр-міністр Здравко Крівокапіч, в проєкті Базової угоди із Сербською церквою є два пункти, які стосуються переліку релігійних свят та майнових питань, і частина преамбули, які протирічать діючому чорногорському законодавству.

    “Я направив лист безпосередньо до Патріарха, Його Святості Порфірія, в якому висловив нашу позицію щодо Базової угоди. Що є щонайменше дві статті, що суперечать, і одна частина преамбули”, – сказав прем’єр-міністр.

    За його словами, проєкт передбачає більшу кількість релігійних свят, ніж передбачено законодавством, і тим самим суперечить Закону про релігійні свята в Чорногорії: “Визначено три нові свята, які слід відзначати в Чорногорії – Святого Сави, Святого Петра Цетиньського та Святого Василя Острозького”.

    Спірни пункти, що стосуються майнових питань, як пояснив прем’єр, це те, що в проєкті угоди фігурують об’єкти, “які ще не зареєстровані в кадастрі”.

    На коментар ведучого програми “Начисто” про те, що Базова угода є неприродним способом вирішення питань власності, Крівокапіч сказав: “Ми це помітили і, звичайно, оскільки я маю обов’язок захищати державу, незалежно від того, що я є віруючим, я вирішив захищати державу”.

    Водночас Головний спеціальний прокурор Мілівоє Катніч заявив, в нього немає планів арешту прем’єр-міністра Здравка Крівокапіча. “Я не знаю, що робив прем’єр-міністр у Патріархаті, і мені не повідомляють, що він планував вчинити державну зраду, і я не планував його заарештовувати”, – коротко прокоментував Катніч заяву Крівокапіча про те, що його збираються заарештувати за державну зраду, якщо він підпише антиконституційну Базову угоду в Белграді.

    Найсвіжіше

    Популярне