Середа, 24 Квітня, 2024
Бiльше

    Чорногорський прем’єр-міністр не підписав угоду із Сербською церквою

    Сербська православна церква опублікувала офіційне повідомлення за результатами зустрічі патріарха Порфірія та членів Синоду Сербської Православної Церкви з прем’єр-міністром Чорногорії Здравко Крівокапічем. У цьому повідомленні СПЦ висловила розчарування поведінкою чорногорського політика і заявила про бажання«захищати святині» Сербської Церкви в Чорногорії.

    Патріарх Сербський 27 травня 2021 року в Патріаршому подвір’ї в Белграді зустрів пана Здравко Крівокапіча, голову уряду Республіки Чорногорія. Головна мета зустрічі – підписання угоди між Сербською церквою та урядом Чорногорії.

    Крівокапіч прибув на узгоджену зустріч і повідомив нові причини, за якими, як він вважає, підписання Угоди необхідно відкласти.

    «Його Святість Патріарх і присутні архієреї висловили глибоке співчуття і стурбованість подальшим становищем Сербської православної церкви та її вірного народу» в Чорногорії через «не підписану Угоду, яка гарантуватиме її правове становище (СПЦ, – ред.), а тим самим і релігійні і цивільні права народу (Чорногорії, – ред.), що є актом відкритої дискримінації», – підкреслили в Сербській Церкві.

    «Сербська православна церква та її вірний народ і в цих обставинах не відмовляться від захисту своїх прав і своїх святинь », – підсумували в повідомлені.


    До 1918 року Чорногорська православна церква була незалежною, але після утворення Югославії її підпорядкувала Сербська православна церква, яка отримала все майно. 

    27 грудня 2019 року чорногорський парламент затвердив закон «Про свободу віросповідання та переконань і правове становище релігійних громад». Один із пунктів цього закону передбачає повернення у «державну власність» всіх релігійних об’єктів, збудованих до 1918 року (об’єднання Чорногорії з Сербією), на які церква не зможе довести юридично свої права. Це викликало обурення зі сторони Сербської церкви, яка має більшість церков у Чорногорії.

    Президент Чорногорії Міло Джуканович намагався домогтися відновлення Чорногорської автокефальної церкви та заявляв, що «до останнього подиху працювати над створенням Православної церкви Чорногорії». Він звинуватив Сербію і Росію в сприянні масштабних протестів проти закону про свободу віросповідання, який протестувальники вважають підставою для «націоналізації» об’єктів нерухомості, що знаходяться у фактичному розпорядженні Сербського патріархату. Переговори між Сербською церквою та Чорногорським урядом не дали результатів.

    Маленька балканська Чорногорія стала епіцентром церковно-політичного конфлікту в перші два місяці 2020 року. Місцева влада, надихнулась прикладом церковного успіху України й вирішила позбутися впливу сусідньої Сербської церкви. Сербська патріархія – впливовий гравець на просторі колишньої Югославії. Церковники досить консервативні і люблять займатися трохи не своїми справами, а саме озвучувати політичні заяви.

    В кінці січня 2020 року єпископи РПЦвУ їздили у Чорногорію підтримати антиурядові мітинги. Там були помічені Сербські прапори. Представники російської церкви обговорили із сербськими колегами проблеми Сербського патріархату в Чорногорії і Московського патріархату в Україні. Обидві Церкви намагаються зміцнювати свої юрисдикції в названих країнах, попри бажання значної частини місцевих вірян мати незалежну, автокефальну Церкву. 

    Зауважимо, що на території Чорногорії проходили мітинги Сербів під керівництвом ГРУ Російської федерації. Росія намагається всякими способами підтримати чужу для Чорногорії церкву – Сербську. Прагнення чорногорців мати власну церкву в Москві пояснили «агресивним націоналізмом». А всі дії спрямовані на здобуття автокефалії названі “розколом” і “боротьбою з православ’ям”. 

    У 2020 році президент Чорногорії Джуканович звинувачував Сербську православну церкву у підтримці ідеї Великої Сербії, тобто сепаратизмі. Сербський сепаратизм в Чорногорії підтримала Російська церква, а також очільник РПЦвУ Онуфрій та патріарх РПЦ Кіріл, а Президент Сербії Вучич забажав захищати сербів в Чорногорії.

    У кінці січня 2021 року парламент Чорногорії проголосував зміни до закону, які сприяють Сербській церкві. Тоді ж президент Чорногорії заявив, що планує оскаржити зміни до закону про свободу совісті.

    Найсвіжіше

    Популярне