Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    Парламент Чорногорії знову проголосував зміни до закону, що сприяють Сербській церкві

    Парламент Чорногорії повторно ухвалив зміни до Закону про свободу віросповідання та правовий статус релігійних громад, подолавши вето президента Міло Джукановича.

    “За” проголосував 41 депутат з більшості. Обговорення не проводилося – лише голосування. Опозиційні парламентарі не брали участі в сесії, передає “Балканський оглядач”.

    Перед будівлею парламенту пройшов малочисельний мітинг патріотичних організацій з прапорами Чорногорії, ЄС та НАТО та плакатами “Зупиніть фашизм”.

    Нагадаємо, президент Чорногорії Міло Джуканович повернув до парламенту на новий розгляд закони, ухвалені на сесії 29 грудня 2020 року, через сумніви в наявності кворуму під час проведення парламентської сесії 28-29 грудня та питання щодо демократичної легітимності і відповідності прийнятих законів Конституції Чорногорії та чинним правовим нормам.

    Закон про свободу віросповідання було ухвалено попереднім складом чорногорського парламенту наприкінці 2019 року. Згідно із законом, Сербська православна церква мала зареєструватися нарівні з іншими релігійними громадами Чорногорії. Окрім того, Закон передбачав, що храми та монастирі, які належали Чорногорії до її приєднання до Сербії в 1918 році, і які наразі контролює Сербська церква, мають повернутися у власність Чорногорської держави, якщо у СПЦ не має документів на право власності на ці об’єкти.

    Проти Закону про свободу віросповідання в Чорногорії рік тривали акції протесту вірян Сербської церкви. В нинішню правлячу більшість входять політичні сили, які брали активну участь в протестах, а нинішній прем’єр-міністр був один з лідером протестного руху.

    Найсвіжіше

    Популярне