П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    Президент Чорногорії відхилив суперечливі зміни до закону про свободу совісті

    Президент Чорногорії Мило Джуканович відхилив суперечливі зміни до закону про свободу віросповідання і переконань і правове становище релігійних громад, ухвалені у відповідь на критику Сербської православної церкви і просербських сил.

    Він повернув цей закон до парламенту, як і ще шість законів, ухвалених голосами нині владної просербської коаліції, повідомила 2 січня його канцелярія.

    За цим повідомленням, сумніви президента викликало те, чи дійсно за зміни проголосувало достатньо депутатів, передає Радіо Свобода.

    Внесеними змінами були скасовані положення ухваленого в січні 2020 року закону, які, серед іншого, вимагали, що всі релігійні громади повинні довести право власності на майно, яким вони користувалися до 1918 року, інакше ж воно перейде у власність держави. Сербська православна церква, за підтримки російських спецслужб, влаштувала масові протести із вимогою внесення змін. У цих протестах брав участь і очільник РПЦвУ митрополит Онуфрій.

    Кілька тисяч людей у Чорногорії 28 грудня вийшли на протест проти планів нового уряду щодо внесення змін до закону про релігію. Протестувальники, які зібралися біля будівлі парламенту в столиці Подгориці, скандували «зрада» та «це не Сербія».

    Очільник ради руху неурядових організацій “Ігманська ініціатива” в Чорногорії Бранко Луковац заявив в інтерв’ю Чорногорським ЗМІ, що втручання Сербської православної церкви у внутрішню політику держави суперечить Конституції. Він вважає, що Сербська патріархія повинна якомога швидше відмовитись від подібних амбіцій.

    Раніше президент Чорногорії Мило Джуканович заявляв, що Сербська православна церква є знаряддям російських інтересів і сербського націоналізму на Балканах.

    Найсвіжіше

    Популярне