Субота, 20 Квітня, 2024
Бiльше

    Чорногорія вирішила не церемонитися з сербськими поплічниками «русского міра» в рясах

    Минулого тижня Чорногорія зробив дуже рішучий крок в питанні політичної та релігійної незалежності. Мова йде про видворення з країни священників, підтримуваної Росією Сербської православної церкви (СПЦ).
    Ті, хто ретельно стежить за подіями, що розвиваються в Чорногорії з грудня минулого року, коли на всіх рівнях законодавчої та виконавчих систем країни пройшов затвердження закон «Про свободу віросповідання та переконань і правове становище релігійних громад», що являє собою стартовий майданчик до автокефалії чорногорської церкви, прекрасно знають про дестабілізуючу роль СПЦ в соціально-громадській обстановці.
    Організація масових протестів, навіть в період карантину, погроми і сутички з поліцією, відверта антидержавна діяльність, і все це під чуйним наглядом «туристів» з Росії, які представляють собою кадрових офіцерів ГРУ, це аж ніяк не повний перелік антидержавних дій, які СПЦ реалізувала за останні півроку в Чорногорії.
    По суті, будучи в Чорногорії такою самою «п’ятою колоною» як і РПЦвУ в Україні, СПЦ користуючись тотальної підтримкою силових структур РФ, сприяють їй завдяки великій агентурної мережі на Балканах, репетирує сценарій, який цілком може бути розіграний в нашій країні.
    Але, по-справжньому, всі межі були перейдено, коли президент Сербії Алєксандар Вучич і патріарх Сербський Іриней відкрито звернулися до Росії з проханням допомогти «захистити» православ’я в Чорногорії! Таке собі сербське «Путін, допоможи!»
    У підсумку, 19 червня поліція Чорногорії вручила протоєрею-ставрофору Янович (громадянину Сербії), який «протоєреє» в прикордонному з Сербією місті Плевля, постанову про видворення з країни до 26 червня і заборону в’їзду в протягом наступних трьох років.
    Наступний на видворення – протоєрей Сініш Смілич, громадянин Боснії і Герцеговини, який проживає в чорногорському Ульцині.
    Обидва цих протоєреї вели відверту антидержавну діяльність в Чорногорії, при цьому, навіть не будучи громадянами цієї країни. А тому й не дивно, що їх видворяють геть. Не виключено, що наслідком таких жорстких, але цілком адекватних, дій влади Чорногорії стане чергова хвиля контрольованих ззовні протестів. Але в цій історії для нас має бути показовим інше.
    У Чорногорії реалізується сценарій з дестабілізації країни на релігійному ґрунті, який цілком може бути використаний в найближчому майбутньому в Україні. Але, знаючи вже методичку кремлівських кураторів напам’ять і розуміючи які кроки можуть бути зроблені «п’ятою колоною» у нас, не логічним було б, використовувати досвід Чорногорії і діяти на попередження загроз аналогічними методами?
    Є над чим подумати.
    Олександр Коваленко, експерт

    Найсвіжіше

    Популярне