Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    Моспатріарх може забрати в УПЦ МП єпархії на Донеччині та Луганщині

    Єпархії УПЦ МП на Донеччині та Луганщині можуть опинитися безпосередньо в юрисдикції Московського патріархату. Так свого часу сталося із трьома єпархіями у тимчасово окупованому Криму – їх РПЦ підпорядкувала напряму московському патріарху Кірілу. Це, фактично, анексія.

    Таку думку у інтерв’ю “Главкому” висловив митрополит УПЦ МП на Львівщині Філарет (Кучеров).

    “Я думаю, що все це буде залежати від позиції патріарха Кіріла і, напевно, від позиції державної влади Російської Федерації. Але, виходячи з того, який курс проклала РФ, а вони йдуть шляхом ескалації і окупації територій України, можливо, що Донецька і Луганська єпархії також можуть опинитися безпосередньо у юрисдикції Московського патріархату”, – сказав Філарет.

    Архієрей також зауважив, що із єпископами, які пішли за Кірілом, не спілкується.

    “У нас є своя Церква, своя держава, ми живемо своїм життям і спілкуємося між собою. Я не знаю позиції єпископів, чи священиків РПЦ, з ними не спілкуюся про те, що відбулося. Я знаю тільки те, що православна держава напала на православну державу. Митрополит Донецький і Маріупольський Іларіон, на відміну від митрополита Сімферопольського і Кримського Лазаря, звертаючись до предстоятеля та членів Собору, зайняв правильну позицію. Він сказав, що ми є Українською православною церквою. Сказав, що приймає рішення Собору УПЦ і по мірі можливостей втілюватиме ці рішення у життя, зокрема, зі змінами до Статуту”, – пояснив Філарет.

    Найсвіжіше

    Популярне