Четвер, 18 Квітня, 2024
Бiльше

    «Змінювати юрисдикцію ніхто їм права не давав», – релігійний експерт про прохання УПЦ МП в Криму до РПЦ

    Релігійний публіцист Тетяна Деркач звертає увагу на те, що вихід кримських єпархій УПЦ МП із підпорядкування Онуфрію (Березовському) не передбачений статутом цієї Церкви.

    «Ні у новій, ні в попередніх версіях статуту УПЦ єпархіям не надано право через голову керівних органів УПЦ проситися в РПЦ. За новою версією статуту, лише в період воєнного часу єпархіям, для яких ускладнена логістика, надано більше прав для впорядкування поточного життя, що раніше мало відбуватися через розгляд Синоду. Але змінювати юрисдикцію ніхто їм права не давав», – каже експерт, передає Крим.Реалії.

    Також кримський історик і політолог Андрій Іванець називає перехід кримських єпархій у РПЦ «церковною анексією» і каже, що події в Кримській єпархії нарешті дозволили оцінити серйозність того, що відбувається в УПЦ МП, того, що раніше було приховано за формулами офіційних рішень і коментарів.

    На думку Іванця, створення нової митрополії «за заявкою» кримського духовенства – це теж прикриття того факту, що рішення було ухвалене в Москві.

    «Російська сторона обставила це як ініціативу Лазаря, але, на мою думку, і думку інших спостерігачів, очевидно, що це рішення, швидше за все, ініційоване з Москви державними та церковними структурами як попередження для керівництва УПЦ МП про те, що подальше віддалення від Москви матиме для них серйозні наслідки», – каже політолог.

    Нагадаємо, Духовний Фронт України писав, що Москва «віддячила» УПЦ МП за правки до Статуту анексією Кримської єпархії. Також РПЦ звільнила очільника Зовнішніх Церковних зв’язків митрополита РПЦ Іларіона (Алфеєва).

    Найсвіжіше

    Популярне