Субота, 20 Квітня, 2024
Бiльше

    «Іду в церкву, а Бога там немає». Волинське село хоче перейти з московської церкви в ПЦУ, священник погрожує

    З початку повномасштабного нападу росії на Україну чимало вірян, храми яких належать до УПЦ МП, вирішили перейти до Православної церкви України, аби відхреститися від усього московського. Волинь не стала винятком, адже до ПЦУ перейшла вже низка парафій, зокрема парафія Свято-Миколаївського храму села Тумин Затурцівської громади Володимир-Волинського району, парафія села Купичів Ковельського району, громада храму Святої Трійці села Сокіл Луцького району та інші. Загалом понад 30 парафій.

    Однак є й випадки, коли священники УПЦ МП не підтримують бажання парафіян перейти до ПЦУ, через що нерідко виникають конфлікти, а священнослужителі не пускають вірян у храм. Так трапилося і в селі Ветли Камінь-Каширського району: парафіяни прийшли до церкви на збори, однак місцевий священник В’ячеслав Скупейко разом зі своїми прихильниками не пустив їх до храму.

    Про це повідомила місцева жителька Людмила Синовець, передають Волинські новини.

    Священник УПЦ МП перевозив контрабанду та має позашлюбну дитину

    Священник В’ячеслав Скупейко вже відзначався одіозними вчинками. У березні минулого року він відмовився причащати п’ятирічного хлопчика та трирічну дівчинку. Під час розмови з мамою духівник аргументував свій вчинок тим, що, мовляв, діти хрещені не у храмі УПЦ МП, а в кафедральному соборі Святої Трійці у Луцьку, тому їх бажано охрестити ще раз.

    Проте це не всі «заслуги» цього священнослужителя, каже Людмила Синовець: «Його колись в нас прив’язали до стовпа, бо він займався контрабандою – щось у Польщу возив. Люди бояться, бо він бандит, прийде і нас заб’є. Чим він відрізняється від путіна? Я хочу нашим ветлянам відкрити очі. Скільки можна бути зомбованими? Те, що йому каже росія, він вішає локшину на вуха людям, і вони вірять йому».

    Вона стверджує, що коли приходить в церкву, то священник поводиться жахливо та ганить усіх вірян.

    «Приходиш в нашу церкву, а Бога там немає, священник тебе постійно ганить. Це може бути і на службі, і на похороні. Нашу вчительку пуделем називав. Коли я йду сповідатися, він запитує мене, чи я не вбивала свого чоловіка (плаче, – О.З.). Я йду до нього на сповідь… Кажу: «Батюшко, у вас що, дах їде?» Також він каже, що діток, які хрещені в українській церкві, потрібно перехрещувати. Де він таке вичитав? Хрестять і вінчають один раз. Варто до нього піти посповідатися, то наступного дня вже все село знає, хто і що казав на сповіді», – стверджує Людмила Синовець.

    Ветлянка каже, що В’ячеслав Скупейко поводився так і раніше, а на запитання, чому вирішили перейти в ПЦУ лише зараз, відповіла, що на рішення вплинула повномасштабна війна.

    «Я прочитала сім книжок Закону Божого і знаю, як має відбуватися служба. Від його проповідей вуха в’януть, а парафіяни кажуть: «Ну це ж батюшка». А сам має позашлюбну дитину, спочатку визнав, що це його, хоч і не робив тесту ДНК, хотів ту жінку наймичкою зробити, а потім вигнав. Мені здається, що такі люди не мають права служити. Він поводився так завжди, але на наше рішення про перехід в ПЦУ вплинула війна», – зазначає вірянка.

    Хотіли провести збори за перехід в ПЦУ – священник не пустив на територію храму

    Як розповіла Людмила Синовець, серед селян Ветли провели опитування, хто за яку церкву – вони ставили підписи у відповідній графі. За московську ніхто підписи не ставив. 5 червня у селі мали відбутися збори за перехід з УПЦ МП в ПЦУ. Втім місцевий священник В’ячеслав Скупейко став погрожувати, запитуючи, хто організував збір підписів, кажучи, що люди не бояться гріха.

    «Я очолюю ініціативну групу. Ми просто збирали підписи, але нікого не агітували, за яку церкву їх ставити. Збори призначили на 5 червня, запросили батюшок з ПЦУ. Коли ми прийшли, то поблизу церкви було дуже багато поліції, яку ми не викликали. Спочатку думали, що проведемо збори на території церкви і все буде спокійно, але ворота до храму були зачинені. Отець В’ячеслав покликав священників з московського патріархату. Вони почали нам дулі крутити, плювати на нас. Наші активісти підійшли ближче до тих батюшок, запитували їх, коли почалася війна. А ті, своєю чергою, вели пропаганду, казали, що війна з росією розпочалася цього року, а в 2014-му нічого такого не було. Один з їхніх священників сказав, що української мови немає, вона штучна, тому і ми штучні. Наш святий отець В’ячеслав усіх матюкав. Коли мій брат підійшов і запитав, чи він в курсі, що росія напала на Україну, війна йде, батюшка відповів: «А ти що, мене чмириш?» Одна прихожанка почала кричати, ніби її хтось різав. Натомість люди, які були за перехід в ПЦУ, спокійно стояли», – відзначила Людмила Синовець.

    Попри поведінку отця В’ячеслава, жителька Ветли сказала, що віряни не були проти, аби священник залишився, коли парафія перейде в ПЦУ, вони не збиралися захоплювати храм, проте той навідріз відмовився.

    «Ми нічого не збиралися захоплювати, а просто хотіли мирно залагодити питання переходу. Ми не були проти, щоб і отець В’ячеслав залишився, але за умови, щоб церква належала до ПЦУ. Ми телефонували на гарячу лінію кампанії «Єднаймося» нашого депутата Ігоря Гузя, де мені розповіли, які документи потрібні, протоколи. Нам порадили збирати підписи людей, які хочуть це зробити, – стверджує ветлянка. – А наш батюшка на службі в церкві сказав, що він категорично відмовиться переходити, обманював людей, що церква і так українська, та не випускав до половини п’ятої, щоб люди ставили підписи. Вони були голодні, адже на службу ідуть, не споживаючи перед тим їжі, вони ричали, неначе скажені, через ворота. Ми мовчали за всі його дії, адже думали, що він все-таки людина. Але священник погрожував людям, казав, що спалить церкву. Так зомбувати людей… У нас було більш як 240 підписів, це при тому, що не всі взяли з собою паспорти. Люди казали, що він привіз два буси з бандитами, які мали при собі бити».

    Храм спочатку будували як український

    Людмила Синовець наголосила, що прихильники переходу в ПЦУ не хотіли захоплювати церкву. А якби знали, що буде таке «видовище», то провели б ці збори у іншому місці. Про релігійні війни в селі тепер знають навіть в Америці, адже там живе багато вихідців з Ветлів, які підтримують перехід до ПЦУ.

    Ветлянка стверджує, що церкву побудували орієнтовно сорок років тому, і спочатку вона мала бути Київського патріархату, таке рішення підтримували всі люди. Проте у будівництво втрутився колишній нардеп-комуніст Адам Мартинюк, який родом з села Ветли.

    «Ми будували цю церкву українською, Київського патріархату, це підтримували усі люди. Потім до нас приїхав депутат Мартинюк, який є вихідцем з нашого села, і йому поставили питання, чи він буде нам допомагати будувати церкву. Він сказав, якщо вона буде московського патріархату, то допоможе. Церкву швидко переоформили за документами», – розповідає Людмила Синовець.

    Прихожанка каже, що спочатку в церкву приїжджав священник з Тернополя, богослужіння було українською, віряни розуміли службу. Натомість отець В’ячеслав все читає російською, якщо люди подають йому щось на службу.

    «Він служить старослов’янською, але потрібна мова, яку люди розуміли б, – каже жителька Ветли та обіцяє: – Ми не будемо зупинятися, адже процес переходу в ПЦУ пішов, нехай священних робить собі, що хоче. Ми проведемо знову ці збори, але вже не в церкві».

    Нагадаємо, працює  інтерактивна карта переходів громад «УПЦ» МП до ПЦУ. Вона постійно оновлюється новими даними.

    Найсвіжіше

    Популярне