П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    Священники РПЦ в Литві написали листа про «розкольників»

    Священнослужителі Віленської та Литовської єпархії РПЦ (як вони себе назвали Православної Церкви Литви) засудили дії побратимів, які стали на «шлях розколу», і заявили про свою повну підтримку правлячого архієрея — митрополита Віленського та Литовського Іннокєнтія (Васільєва).

    «Події, що відбуваються, кидають нас у скорботу. З одного боку, це війна, яка нещадно увійшла до кожної душі. З іншого боку — розкол Православної Церкви Литви (Віленської та Литовської єпархії РПЦ – ред.), організований групою священнослужителів і мирян, які задумали, користуючись зручною нагодою, здійснити перехід до Константинопольського Патріархату. Ці люди поширюють наклеп на архієреїв Православної Церкви Литви (Віленської та Литовської єпархії РПЦ – ред.) та на своїх побратимів, обманюючи громадськість, спокушаючи парафіян, загрожуючи руйнуванням нашої миролюбної, законослухняної та доброзичливої православної громади», – йдеться у зверненні, під яким, як заявлено, підписався 61 священнослужитель.

    У своєму зверненні священники закликали «розкольників» до покаяння та до «повернення в рятівне лоно Церкви». Священнослужителі також висловили надію на те, що представники влади Литви вестимуть діалог з РПЦ в Литві в особі її предстоятеля митрополита Іннокєнтія та його вікарного єпископа Амвросія, а не з групою кліриків, які «згрішили перед Богом і спокусили ближніх своїх».

    У березні цього року єрарх РПЦ в Литві митрополит Віленський та Литовський Іннокєнтій (Васільєв) засудив позицію московського патріарха Кіріла та війну РФ проти України. Він також висловив співчуття народу України та запевнив у своїх молитвах за припинення війни і відновлення миру.

    «Православні люди Литви з болем у серці сприйняли трагедію народу України. З самого початку військових дій у всіх православних храмах було посилено молитву про якнайшвидше припинення війни, про відновлення миру на землі України. Позиція Православної Церкви в Литві незмінна – ми рішуче засуджуємо війну Росії проти України та благаємо Бога про її якнайшвидше припинення. Як ви, напевно, вже встигли помітити, у нас із Патріархом Кірілом різні політичні погляди та сприйняття поточних подій. Його політичні висловлювання щодо війни в Україні – це його особиста думка. Ми у Литві з цим не згодні», – йшлося у зверненні митрополита Іннокєнтія.

    Проте за кілька тижнів потому, у квітні, в єпархії РПЦ у Литві відсторонили від посад та вивели за штат священників, які відкрито засудили війну Росії проти України. Йдеться про трьох священнослужителів – секретаря єпархіального управління протоєрея Віталія Моцкуса, протоєрея Віталія Даупараса та священника Георгія Сунгайла. Двоє останніх також відмовилися молитовно поминати патріарха Кіріла, який фактично підтримав російську агресію. Їх підтримав та повідомив про своє рішення вийти за штат священник Владімір Сєлявко.

    Наприкінці травня митрополит Іннокєнтій звернувся до Московської патріархії з проханням надати його єпархії особливий, незалежніший, ніж нині є, статус. Йшлося про статус Церкви, близький до автономії. Митрополит Інокентій назвав звернення до Московської патріархії історичною подією. Його прохання було прийнято до розгляду Синодом Російської православної церкви, який 27 травня ухвалив рішення про створення комісії для вирішення «литовського» питання.

    Водночас прем’єр-міністр Литви Інгріда Шимоніте написала листа до Вселенського патріарха Варфоломія, в якому висловила підтримку уряду прагненню частини православних Литви відокремитися від РПЦ.

    Тим часом Міністерство закордонних справ Литви знову буде наполягати запровадити санкції ЄС проти російського патріарха Кіріла.

    Найсвіжіше

    Популярне