Субота, 27 Квітня, 2024
Бiльше

    Митрополія РПЦ в Литві просить про більш незалежний статус

    Митрополит Віленський та Литовський Інокентій (Васильєв) звернувся до Московської патріархії з проханням надати його єпархії особливий, незалежніший, ніж нині є, статус.

    Як повідомила у суботу єпархіальна пресслужба, йдеться про статус Церкви, близький до автономії, передає Інтерфакс.

    Митрополит Інокентій назвав звернення до Московської патріархії історичною подією. Його прохання було прийнято до розгляду Синодом Російської православної церкви, який 27 травня ухвалив рішення про створення комісії для вирішення «литовського» питання.

    За словами митрополита Інокентія, йдеться, по суті, про приведення статусу Православної церкви у Литві у відповідність до дійсності, оскільки і сьогодні всі рішення приймаються її священноначалієм самостійно.

    «Наша Церква не московська і не російська, а литовська, всі рішення щодо її управління приймаються в Литві. За повної відсутності будь-яких фінансових зв’язків з Московським патріархатом ми зберігаємо канонічний та молитовний зв’язок з Матір’ю-Церквою і вірність традиціям російського православного благочестя», – зазначив митрополит.

    До цього часу Православна церква у Литві була в статусі митрополії РПЦ.

    Православна церква – одна з дев’яти традиційних релігійних громад Литви. Вона має статус митрополії, що належить до Московського патріархату.

    Раніше митрополит Інокентій звільнив кількох православних священників, коли вони виступили з критикою війни в Україні та висловилися з цієї причини за відокремлення від Московського патріархату. Священики стверджують, що з ними розправляються за інакодумство. Тим часом керівництво православної громади Литви це заперечує, говорячи, що Православна Церква Литви також засудила дії Росії, а згадані клірики займаються розколом громади, порушили обітницю та інші канони.

    Найсвіжіше

    Популярне