Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    Епіфаній в Берліні: «Нам давали кілька днів до поразки, а ми боремося вже понад три місяці – і будемо боротися далі»

    Виступаючи в Берліні митрополит Київський і всієї України Епіфаній згадав про російсько-українську війну. Він зазначив, що український народ має сильний дух і волю до боротьби. Також митрополит закликав спільними зусиллями зупинити зло російської агресії, щоби ця агресія не рушила далі в Європу.

    Про це, як передає Духовний Фронт України, повідомляє пресслужба ПЦУ.

    «Нам давали кілька днів до поразки, а ми боремося вже понад три місяці – і будемо боротися далі. Адже ми знаємо, чого чекати від російської окупації – вся територія, яку захопить Путін, стане “Бучею”, стане “кривавою землею”. Ось чому ми просимо всієї можливої допомоги від демократичного світу загалом та від Європейського Союзу і Німеччини зокрема. Чим більше допомоги буде надано і чим швидше вона надійде – тим швидше ми зможемо відкинути агресора, повернути суверенітет над нашою територією», – розповів предстоятель Православної Церкви України.

    Він додав, що він, як і всі релігійні діячі просять віруючих людей усіх конфесій про молитву, бо молитва має велике значення.

    «Ми дякуємо за гуманітарну допомогу, за фінансову допомогу, за турботу про наших біженців. Але також ми підтримуємо прохання України про більшу допомогу посиленими санкціями та зброєю. Ми абсолютно заперечуємо логіку «умиротворення», коли пропонують «віддати» якість території Путіну в обмін на обіцянку миру. Така логіка ніколи не веде до миру! Досвід «Мюнхенської змови», коли Гітлеру віддали Судетську область в обмін на обіцянку миру, свідчить, що апетит агресора від перемог лише зростає. Тим більше, що в Україні нема незаселених територій. На всіх землях живуть люди. Чи нам пропонують віддати в тоталітарну владу Росії наших громадян? Такий підхід в сучасному світі абсолютно неприйнятний», – підкреслив митрополит Епіфаній.

    Першоєрарх ПЦУ зауважив, що хоче засвідчити підтримку заявки України на статус кандидата ЄС і благословив цю добру справу.

    «Адже Європа – це не просто спільна економіка чи подорожі без кордонів. Найперше Європа – це спільні цінності, це простір миру, гідності та свободи. Україна – невід’ємна частина цього простору, за цінності миру і свободи ми платимо високу ціну. Але ціна поразки, як свідчать Буча і Маріуполь – значно страшніша. Німеччина і Європа знають про це з власної історії, з історії II Світової війни. Ми відкриті до діалогу, до спілкування, до співпраці заради того, щоби правда перемогла, а в Україні запанував істинний, справедливий мир», – підсумував митрополит Епіфаній.

    Нагадаємо, предстоятель ПЦУ бере участь у візиті релігійних діячів України до Німеччини.

    Найсвіжіше

    Популярне