П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    За час війни армія РФ зруйнувала або пошкодила 113 українських церков — Зеленський

    За час повномасштабної війни російські війська зруйнували або пошкодили 113 церков в Україні.

    Про це повідомив президент України Володимир Зеленський у відеозверненні за підсумками 101 дня війни, передає Суспільне.

    За його даними, серед релігійних об’єктів, що піддалися російським обстрілам, є й старовинні, що пережили Другу світову війну, але не вистояли російську окупацію.

    “Є й ті, які були побудовані вже після 1991 року. Вони готові спалювати все: православні церкви так само, як і будь-що інше в Україні”, — сказав глава держави.

    Він також повідомив, що 4 червня внаслідок російського артилерійського обстрілу згорів Всіхсвятський скит у Святогірській лаврі на Донеччині, який почали відбудовувати у 2001 році. Внаслідок обстрілу загинули троє монахів лаври, а богослужіння змушені проводити у підвалі.

    “Це одна з трьох лавр України. Це лавра Української православної церкви, яку в Москві досі вважають повʼязаною із Російською православною церквою. Навіть це не зупиняє російську армію”, — заявив Зеленський.

    При цьому він зазначив, що російська сторона виявилась передбачуваною і звинувачує у підпалі українців.

    “Хоча монахи і миряни у Святогірʼї прекрасно бачили, що це була саме російська артилерія”, — зазначив президент.

    Нагадаємо, 4 червня окупанти обстріляли Святогірську лавру. Також у Святогірській лаврі УПЦ МП відспівали вбитих окупантами ченців. Ми повідомляли, що УПЦ МП «благословляла» терористів, а тепер вони нищать їх церкви і вбивають монахів.

    Найсвіжіше

    Популярне