П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    У Саут-Плейнфілді в Нью-Джерсі відсвяткували 88-у річницю української православної парафії

    У суботу, 28 травня 2022 року, парафіяльна родина Різдва Пресвятої Богородиці в Саут-Плейнфілді (Нью-Джерсі) зібралася разом на святкування 88-ї річниці парафії УПЦ США (Вселенського патріархату). Ранок розпочався архіпастирською Божественною Літургією, яку відслужили Архієпископ Даниїл (Зелінський) та митрополит Антоній (Щерба).

    Про це повідомляє сайт УПЦ США.

    Разом із настоятелем парафії Василем Пасакасом служили місцеві священнослужителі: священник Святослав Хот (Мейплвуд, Нью-Джерсі), священник Олег Кравченко (Нортгемптон, Пенсильванія), священник Андрій Драпак (Сомерсет, Нью-Джерсі), Мирослав Микитюк (Меморіальна церква св. Андрія, Сомерсет, Нью-Джерсі) та хор Софійської семінарії.

    Архієпископа Даниїла у дверях Храму із квітами привітали діти отця Василя. Тоді отець Василь привітав владику Даниїла на парафії з цієї особливої ​​нагоди, піднісши йому хрест.

    Під час малого входу о. Василь Пасакас був вшанований до протоєрейського достоїнства і отримав золотий Хрест. Під час Божественної Літургії поіменно згадувались всі засновники, благодійники, духовенство та члени Церкви. Парафію заснували у 1934 році Катерина Дорош, Павло Овсинік, Михайло Полегонький, Микола Савчак, Юлія Шарик, Андрій Загута.

    Коли вірні УПЦ США наближалися до Дня пам’яті в ці вихідні, владика Даниїл під час Літургії зачитав імена всіх парафіян, які служили в Збройних Силах США. У парафіяльній залі висіла табличка «Довідник пошани» із зазначенням імен усіх, що нагадує всім про їхнє служіння США, і назавжди увіковічнить пам’ять про них.

    Виступаючи наприкінці богослужіння, о. Василь привітав усіх, хто зібрався на цьому святі, і поміркував про те, яку роль кожен відіграв у житті парафії, та роль церкви в їх особистому житті.

    Роздумуючи про власний пастирський шлях за останніх дев’ять років на парафії Різдва Пресвятої Богородиці, о. Василь наголосив на важливості та цінності кожного. Священник розповів про весілля, які відбулися, дітей, які хрестилися, парафіян, що відійшли у вічність, отця Олега, який був рукоположений у диякони на парафії лише кілька років тому, семінаристів, які співають чи служать біля вівтаря. Усі зібрані були там не лише заради власної парафії та своєї віри, а й один для одного.

    Отець Василь подякував присутнім на святі. Священник також згадав про недавню смерть довголітнього члена Церкви, відданого служителя вівтаря та голову парафії Енді Олеара.

    На завершення Божественної Літургії митрополит Антоній згадав про своє служіння біля вівтаря на парафії Різдва Пресвятої Богородиці. Він згадав про останню Пасху, яку відзначав із парафіянами кілька років тому.

    На завершення владика Даниїл подарував багаторічному парафіянину Майку Ратаю та його дружині Ненсі прекрасну ікону на знак вдячності кожного за їхнє постійне служіння, допомогу та відданість парафії. Окрім того, що він був членом парафіяльної ради, Майк нещодавно взяв на себе більшу відповідальність у догляді за парафією та парафіяльним майном, а також за волонтерську роботу своєї дружини Ненсі. Обом їм висловлюється глибока вдячність за їхню надзвичайну відданість справі.

    Усіх присутніх запросили відсвяткувати річницю парафії.

    Нагадаємо, УПЦ США ​​продовжує залишатися на передовій гуманітарної допомоги народу України.

    Найсвіжіше

    Популярне