П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    Ізоляція посилюється: На саміті ОДКБ лише лукашенко підтримав дії путіна в Україні

    Президент російської федерації владімір путін покликав “однодумців” з Вірменії, Білорусі, Казахстану, Киргизстану і Таджикистану на ювілейний саміт Організації договору про колективну безпеку (ОДКБ). Під час зустрічі він розповідав про розв’язану ним війну проти України, однак з усіх присутніх підтримати його наважився лише білоруський диктатор аляксандр лукашенко.

    Про це пише “Хартыя’97%” з посиланням на статтю у The New York Times.

    “ОДКБ відзначало 30-річчя свого заснування, але те, що повинно було стати святковою зустріччю, швидко перетворилось на демонстрацію ізоляцію путіна навіть серед сусідів росії”, – йдеться у публікації.

    Дії путіна в Україні підтримав лише білоруський диктатор аляксандр лукашенко. Виступаючи першим, він розкритикував інших членів ОДКБ за недостатню підтримку росії та Білорусі в умовах накладених на них західних санкцій.

    Він нагадав, що у січні цього року ОДКБ скерувала свої збройні підрозділи до Казахстану, щоб взяти участь у придушенні мирних протестів. І от тепер лукашенко поскаржився, що ця країна “ніяк не віддячила” росії, залишивши її практично наодинці під час війни в Україні.

    Відомо, що під час голосування в ООН 2 березня з приводу засудження вторгнення армії рф в Україну, Білорусь стала єдиною постсовєтською країною, яка стала на бік агресора.

    Під час саміту лідери чотирьох інших країн-членкинь ОДКБ – Вірменії, Казахстану, Киргизстану і Таджикистану – навіть не згадали війну в Україні у своїх телевізійних виступах.

    The New York Times відзначає, що вторгнення рф в Україну поставило членів ОДКБ у складне становище. Всі вони мають тісні економічні зв’язки з росією, але вторгнення російської армії на територію суверенної України створює прецедент для країн, які прагнуть диверсифікувати свою зовнішню політику за межами москви.

    Своєю чергою, російський диктатор владімір путін намагався виправдати вторгнення в Україну пануванням, на його думку, “неонацизму в Україні”. Поряд з тим, він відверто остерігається конфлікту з Північноатлантичним альянсом, про що свідчить його боязка і виважена позиція з приводу вступу до НАТО Фінляндії та Швеції.

    Стосовно цих двох країн путін заявив, що росія “не має проблем з цими державами”, тож розширення НАТО за рахунок Швеції та Фінляндії “не становить прямої загрози для рф”.

    Найсвіжіше

    Популярне