Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    Предстоятель ПЦУ проголосив гетьмана Сагайдачного покровителем українського війська і помолився до нього

    В день 400-ліття упокоєння благовірного гетьмана Петра Сагайдачного, 20 квітня  митрополит Київський і всієї України Епіфаній звершив у тисячолітній святині Православної Церкви – Соборі святої Софії Київської молебень – прославлення святого гетьмана, – передає пресслужба ПЦУ. 

    Тепер серед святих ПЦУ буде і святий благовірний гетьман Петро Сагайдачний, в якого віряни ПЦУ можуть просити молитов.

    Разом з предстоятелем ПЦУ молилися архієпископ Чернігівський і Ніжинський Євстратій із духовенством, Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко, голова Державної служби України з етнополітики та свободи совісті Олена Богдан, директор Національного заповідника «Софія Київська» Неля Куковальська, віцеадмірал Сергій Гайдук, інші представники Військово-Морських сил Збройних сил України та гості.

    Після відправи митрополит Епіфаній благословив копію меча благовірного гетьмана Петра Сагайдачного, яка зберігалася на фрегаті, названому на його честь, та прапори Військово-Морських сил України.

    Звертаючись до присутніх Його Блаженство зазначив, що благословення цього меча ще раз нагадує Євангельську істину – хто візьметься за меч, той від меча і загине. «В наш дім ворог приніс меч війни, тому наш народ зі зброєю в руках захищає свою свободу, даючи відсіч агресору», – сказав митрополит Епіфаній.

    Окрім того, благословляючи знамена предстоятель ПЦУ відзначив, що це стане початком відновлення нашого флоту, яке неодмінно настане після перемоги над російським агресором.

    Нагадаємо, гетьман Конашевич-Сагайдачний був канонізований 25 травня 2011 року Архиєрейським Собором Української Автокефальної Православної Церкви, що увійшла до складу Православної Церкви України під час об’єднавчого Собору у грудні 2018 року.

    Нагадаємо, митрополит Епіфаній освятив паски, які поїдуть на передову до воїнів-захисників Батьківщини. Також митрополит Епіфаній зустрівся з родинами, які постраждали від російського нападу.

    Найсвіжіше

    Популярне