Вівторок, 16 Квітня, 2024
Бiльше

    Архієпископ Євстратій (Зоря) пояснив, чому необхідно заборонити УПЦ МП

    Архієрей Православної Церкви України, архієпископ Чернігівський і Ніжинський Євстратій (Зоря) підтримав ініціативу народних депутатів про припинення діяльності УПЦ (МП). Архієрей ПЦУ зазначив, що релігійні структури не повинні бути інструментом агресії Кремля, а факт використання УПЦ (МП) у війні проти України «засвідчують самі священнослужителі РПЦ».

    Про це він заявив у коментарі «Главкому».

    «Моя позиція в тому, що держава у такий же спосіб, в який вона захищає свою територію, інформаційний простір, економіку, транспортне сполучення абощо, має захистити і релігійний простір від російської агресії», – пояснив архієпископ Євстратій.

    Крім того, Євстратій (Зоря) заявив, що логічним є накладання санкцій на керівництво Російської православної церкви – як і на російських олігархів, які також формально не є чиновниками, але допомогли Володимиру Путіну вибудувати той режим, який напав на Україну.

    «Очільник російської церкви (патріарх Кіріло (Гундяєв) – ред.), який публічно благословляє російське військо на агресію проти суверенної держави, залишається без будь-якого санкційного реагування!», – зауважив речник ПЦУ.

    До того ж, накладення санкцій на Кіріла могло б сприяти припиненню існування УПЦ (МП), зважаючи на прийнятий закон про колабораціонізм.

    «Якщо він (Гундяєв – ред.) є особа підсанкційна, то ніякої адміністративної взаємодії між ним ним та УПЦ МП як складової РПЦ бути не повинно. Така взаємодія підпадатиме під норми колабораційної діяльності», – пояснив владика Євстратій.

    7 квітня священник УПЦ МП на Кіровоградщині закликав молитися за російських солдатів. Також УПЦ МП погрожує владі створити “релігійний фронт” у разі прийняття закону про заборону Моспатріархату.

    Найсвіжіше

    Популярне