Четвер, 16 Травня, 2024
Бiльше

    Речник ПЦУ: в УПЦ МП сподіваються просто пересидіти, перечикати

    Речник ПЦУ архієпископ Євстатій Зоря висловив думку, що в УПЦ МП бояться, що з ними буде, в разі перемоги росії. Зараз в УПЦ МП намагаються просто пересидіти і перечекати все. Також архієпископ ПЦУ додав, що православна Церква України відкрита до діалогу, вона чекає співбратів, готових приєднатися.

    “Ми бачимо, що з боку московського патріархату є страх. Невпевненість, чим це все закінчиться: “А якщо закінчиться поразкою України, то що буде з нами?” За те, що вони не підтримали Москву, як вона від них очікувала. По-друге, є інерція. Тому що набагато простіше намагатися повернути себе у психологічно-комфортний стан до 24 лютого цього року і очікувати, що після завершення війни усе десь більш-менш повернеться туди, де воно було раніше. Треба просто пересидіти, перечекати”, – сказав архієпископ Євстратій в інтерв’ю “Укрінформу”.

    “..страх і така невпевненість провокують інерцію, небажання щось вирішувати. І чим вище є щабель керівництва, тим менше є готовності і бажання щось робити. Найбільше активності ми можемо побачити, власне, на рівні простих парафіян. Тому що їм найпростіше визначитися щодо об’єднавчого процесу. Їм абсолютно достатньо перестати ходити до парафії московського патріархату. Чи навпаки поставити питання щодо того, щоб парафія московського патріархату полишила цю юрисдикцію. І вже, за моїми підрахунками, десятки таких парафій є. Особливо, от я знаю, на Вінниччині, наприклад, низка парафій переходила в ПЦУ фактично ледь не біля гробу загиблих воїнів, яких привозили відспівувати в село. Також знаю про низку монастирів. Буквально сьогодні перед нашим ефіром прислали повідомлення, що у Львові монастир офіційно оголосив про приєднання до Православної Церкви України”, – зазначив архієпископ Євстратій.

    Речник ПЦУ зауважив, що на єпаріхальному рівні вже складніше.

    “…На рівні Київської митрополії московського патріархату ми бачимо повний параліч. Тобто митрополит Онуфрій, він взагалі, здається, залишається в якійсь отакій башті зі слонової кістки, він час від часу чужими словами виходить в публічний простір. Але це час від часу, в кращому разі раз на тиждень, з’являється якась його письмова заява, чи щось продиктоване на відео….”

    Також архієпископ Євстратій згадав і про закулісного діяча останніх років московського патріархату в Україні олігарха протидиякона Новинського. Останній, за словами архієпископа Євстратія, внаслідок війни, очевидно, стане із мільярдера мільйонером.

    “Його активи вже руйнує руський мір кожного дня дуже потужно. З якими проблемами, в тому числі, фінансового характеру він зустріне Перемогу України, можна лише передбачати. І очевидно, що оце джерело фінансування – юридичних перепон, інформаційних перешкод, підкупу духовенства і єпископату, це те, що відбувалося протягом останніх років і стояло на перешкоді єднання православних в Україні як на загальному, так і на локальному рівні, це джерело різко всохне. І цілком можливо, що вплив самого Новинського різко звузиться”, – припустив речник ПЦУ.

    Нагадаємо, релігієзнавець Віктор Єленський запропонував ліквідувати структуру УПЦ Московського патріархату, як колаборантів.

    Найсвіжіше

    Популярне