Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    Польська Церква просить предстоятелів всіх Церков склкати збори для обговорення ситуації

    Архієрейський Собор Польської Православної Церкви вирішив “звернутися до всіх предстоятелів Помісних Церков з пропозицією скликати збори для обговорення ситуації”. Засідання відбулося 22 березня 2022 року, повідомляє сайт Православної Церкви Польщі.

    Архієрейський Собор вирішив ініціювати нараду Предстоятелів після «Оцінення сучасних позицій окремих помісних церков щодо становища Православ’я в сучасному світі».

    На засіданні Архієрейського собору Польської Церкви також було зачитано інформацію про канонізацію нових святих у Константинопольській Православній Церкві та про прибуття до Польщі Вселенського патріарха Варфоломія.

    Можливо Польська Православна Церква тепер буде відпрацьовувати завдання Моспатріархії замість Єрусалимської. Але це тільки припущення. Раніше предстоятель Єрусалимської Церкви намагався скликати в Аммані зібрання предстоятелів, але всі ці намагання зазнавали невдачі. Ніхто, крім Сербської Церкви не збирався підтримувати РПЦ. Навіть предстоятель Польської Церкви не прибув на Амман, а відправив туди представників.

    Польська Православна Церква за словами експертів, має всі шанси раз і назавжди відірватись від впливу Москви. Перший крок вже було зроблено на Архієрейському соборі ППЦ 22 березня. У частині рішень, що стосуються зовнішньої діяльності Польської Церкви, Собор ознайомився «з поточною релігійною та соціальною ситуацією в Україні», з приводу чого опубліковано відповідну Заяву. Зокрема Польська Православна Церква закликала росію зупинити війну. Навряд чи після таких заяв і після зближення із патріархом Варфоломієм, який надав Томос ПЦУ, Польська Церква намагатиметься діяти в інтересах Кремля, хоча небезпека все ж таки є. Час покаже.

    Найсвіжіше

    Популярне