Субота, 20 Квітня, 2024
Бiльше

    Польський релігійний експерт прокоментував візит патріарха Варфоломія до Польщі

    На запрошення Президента Республіки Польща Анджея Дуди і православного митрополита Варшавського і всієї Польщі Савви наприкінці березня Польщу відвідає Святійший Патріарх Константинопольський Варфоломій. Він є почесним предстоятелем світового православ’я та його найвищим представником у міжнародному співтоваристві.

    Мені здається, говорить активіст польської православної громади Петрик Панасюк, що це може бути історичною подією для Православної Церкви в цій частині Європи. Згідно з офіційним повідомленням Вселенського патріархату, Його Святість зустрінеться з біженцями з України в Польщі. Від оточення Патріаршого двору я знаю, що Варфоломій також має зустрітися з найвищою владою Республіки Польща. Також можлива зустріч з грецькою громадою у Варшаві.

    Запланований візит має скоріше політичний вимір і є частиною послідовності подій, що відбулися у світовому Православ’ї за останнє десятиліття. Не забуваймо, що в Україні роками (а особливо з 2019 року) також існує релігійний конфлікт між Українською православною церквою, підпорядкованою Московському патріархату, та Православною церквою України, яка в 2019 році отримала Томос про автокефалію від Константинополя, отримавши адміністративну незалежність. Автокефалія Києва викликала низку конфліктів між іншими Помісними Церквами, які Москва почала розігрувати на основі свого політичного та фінансового впливу.

    Таким чином, у православ’ї була поставлена «російська» вісь – Церкви Єрусалимська, Антіохійська, Сербська, Чеська та Словацька, з Москвою на передньому плані; і «еллінська» вісь з церквами Александрії, Греції та Кіпру на чолі з Константинополем. До третьої групи входили православні церкви, більш-менш залежні від Москви чи Константинополя, і до цієї групи також входила Польська Автокефальна Православна Церква (ПАПЦ).

    Незважаючи на попередні занепокоєння, але також під величезним тиском вірян і духовенства ПАПЦ, Польська Церква сьогодні (22 березня, – ред.) оприлюднила дуже чітке та рішуче послання, засуджуючи дії Російської Федерації та закликаючи Російську Церкву активно брати участь у закінченні війни. Тому в нинішній ситуації православ’я в Польщі має історичний шанс раз і назавжди відірватися від Російського світу і повернутися до своїх греко-візантійських коренів. Це чудова можливість для нашої громади, яка завдяки напливу такої кількості груп мігрантів з України стане дуже великою Православною Церквою, яка набуде стратегічного значення для польської громади та Республіки Польща.

    Ми, польські православні активісти, політики та священнослужителі, стикаємося з великим і важливим завданням – підтримати ПАПЦ у прийнятті та асиміляції мільйонів біженців. Я вірю, що польська держава та її лідери усього політичного спектра розуміють всю серйозність ситуації і підтримають нас у відновленні польського характеру Православ’я. Сьогодні це не лише польське питання, а й питання майбутнього нашої Церкви та її духовності.

    Варто зазначити, що останнім часом контакти між Бельведером і Фанаром були дуже жвавими та сердечними. Під час свого недавнього візиту до Туреччини президент Анджей Дуда зустрівся з Патріархом Варфоломієм у його штаб-квартирі в стамбульському районі Фанар. Раніше, поза протоколом, Патріарх взяв участь у Марші живих у німецькому концтаборі Освенцім. Останнім часом такі жваві й добрі контакти між польською владою та столицею світового православ’я відбулися у міжвоєнний період.

    Коментар для Духовного Фронту України від Патрика Панасюка, президента Фонду Святої Марини та експерта Офісу міністра національної оборони. Він також є активістом польської православної громади, який спеціалізується на релігійній політиці та дипломатичному протоколі Православної Церкви. Панасюк закінчив теологічний Афінський національний університет (Греція) та Варшавський університет. Активно працює для польсько-грецьких контактів та ініціатор польського Остробрамського фестивалю в Афінах.

    Przeczytaj po polsku tutaj: Komentarz do wizyty Patriarchy Konstantynopola Bartłomieja w Polsce.

    Вселенський патріарх Варфоломій та президент Польщі Анджей Дуда/Фото: fanarion.blogspot.com

    Найсвіжіше

    Популярне