П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    Моспатріарх кіріл впав у розкол і має бути скинутий Собором предстоятелів Церков, – польський експерт

    Патрик Панасюк, активіст польської православної громади, який спеціалізується на релігійній політиці та дипломатичному протоколі Православної Церкви розповів чи може світове Православ’я скинути з престолу московського патріарха кіріла (гундяєва).

    “На мою думку, патріарх кіріл впав у розкол і має бути скинутий з престолу Собором предстоятелів – тобто. зібранням предстоятелів Автокефальних Церков. Зовсім нещодавно це вже було у 2005 році, коли Собор усунув Іринея, патріарха Єрусалимського. На жаль, союз престолу і вівтаря з боку Російської Православної Церкви настільки просунувся, що відсторонення патріарха кіріла мало що змінить в РПЦ, оскільки потрібна глибока реформа системи”, – розповів Петрик Панасюк.

    “Мені здається, що Московський патріархат не зацікавлений у порушенні комфортного статусу-кво і поступово дрейфує до відчуження в православному світі. Розкол у Православ’ї стає фактом на наших очах – залишається питання, як поведеться Вселенська Церква перед цими змінами”, – зауважив експерт.

    “Більше того, я вважаю, що ми дозріли в Польщі для серйозної розмови про підвищення Польської Автокефальної Православної Церкви в ранг патріархату. Ми стоїмо на порозі величезних національних і соціальних змін у нашій Церкві, а в Україні, окрім звичайної війни, маємо релігійний конфлікт, який затягується роками. Ми повинні зробити все, щоб цей конфлікт не перекинувся на Польщу, а також не допустити будь-якого можливого структурного та канонічного втручання Церкви України чи Церкви Москви в нашу країну (Польщу – ред.). Більшість наших єпископів здобули освіту в хороших закордонних університетах, мають соціальні та політичні навички та добре розуміють геополітику. Через два роки ми відзначатимемо сторіччя автокефалії Церкви в Польщі, і це буде ідеальний момент”, – підсумував Патрик Панасюк.

    Найсвіжіше

    Популярне