П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    ЄС готується до ядерного інциденту: закуповує препарати на основі йоду і засоби захисту, — FT

    Європейська комісія прагне заохотити членів ЄС створювати запаси йодних таблеток та захисних костюмів. Окрім того, там працюють над засобами боротьби з можливими хімічними та біологічними атаками після попередження США про те, що росія може застосувати таку зброю в Україні.

    Про це пише Financial Times з посиланням на представників ЄС.

    За даними видання, війна в Україні змусила Брюссель прискорити плани щодо покращення реакції ЄС у разі ядерного інциденту. Речник комісії розповів FT, що в ЄС почали працювати над підвищенням готовності у сфері хімічних, біологічних, радіологічних та ядерних загроз ще до війни в Україні.

    У вересні 2021 року запустили роботу Європейського управління щодо готовності та реагування на надзвичайні ситуації у сфері охорони здоров’я (HERA). Цей орган мав передбачати загрози та потенційні кризи у сфері охорони здоров’я, збирати дані розвідки та створювати необхідні можливості реагування. В разі виникнення надзвичайної ситуації HERA має забезпечити розробку, виробництво та розповсюдження ліків, вакцин та інших медичних контрзаходів першої необхідності — наприклад, під час першої хвилі коронавірусу це були маски та рукавички.

    Ще 27 лютого президент росії володимир путін почав погрожувати західним країнам ядерною зброєю: зокрема, наказав перевести сили стримування армії рф в особливий режим несення бойового чергування. За визначенням міноборони росії, стратегічні сили стримування рф «призначені для стримування агресії проти рф та її союзників, а також розгрому агресора у війні із застосуванням різних видів зброї, зокрема і ядерної».

    На тлі цієї заяви європейські парламентарі кажуть, що HERA має працювати швидше, щоб не відставати від подій в Україні.

    Депутатка Європейського парламенту Веронік Трійє-Ленуар заявила, що вже зараз потрібно винести уроки із пандемії COVID-19.

    «Ми вимагаємо конкретних заходів щодо ядерних об’єктів. Ми не готові. У нас немає запасів. У нас є ядерна загроза від божевільного хлопця з Кремля. Нам потрібні європейські запаси та система оповіщення та моніторингу. Нам потрібно провести моделювання, щоб бути напоготові», — сказала вона.

    Найсвіжіше

    Популярне