Четвер, 18 Квітня, 2024
Бiльше

    Автокефалія РПЦ може бути канонічно скасована, – релігієзнавець Дмитро Горєвой

    Єрарх Грецької Православної Церкви митрополит Перістеріський Григорій (Папатомас)  запропонував позбавити РПЦ автокефалії на 5 років. Митрополит Іларіон у відповідь стверджує, що «загально православних рішень про тимчасове чи остаточне відкликання автокефалії не існує». Ситуацію прокоментував релігієзнавець Дмитро Горєвой, пише РІСУ.

    «Я точно не знаю так це чи ні, може фахові історики і знайдуть щось, але це не принципово. Куди важливіше дещо інше, те, що РПЦ немає жодного морального права виступати проти скасування автокефалії, оскільки вона сама ліквідувала автокефалію Грузинської Церкви після завоювання Російською імперією Грузії. Синод РПЦ 21 червня 1811 р. подав проєкт скасування грузинської автокефалії та створення екзархату у складі Російської Церкви. Документ був підписаний імператором Олександром І 30 червня і автокефалію було скасовано», – зауважив Горєвой.

    Він додав, що окрім цього випадку РПЦ, разом з СРСР, провела цілу спецоперацію із зречення Польської Автокефальної ПЦ своєї автокефалії, отриманої від Константинопольського патріархату у 1924 р., щоби надати полякам Томос від Москви. «Це доволі відомий епізод, описаний істориками на базі розсекречених архівів Уповноваженого у справах релігій в СРСР».

    «А от що каже митрополит Іларіон Алфєєв: «Предоставление автокефалии или статуса Патриархата Поместной Церкви является актом безусловным и не может быть ограничено или отозвано». Тобто РПЦ двічі скасувала чужі автокефалії, які не вона видавала, але коли справа почала стосуватися її самої, то раптом виявилося, що скасовувати автокефалії не можна», – іронічно підсумував Горєвой.

    Він також пояснив, як в Церкві можуть скасувати автокефалію Московського патріархату.

    «Автокефальний статус Московського патріархату був закріплений низкою рішень, а саме: грамотою Вселенського Патріарха Єремії 1589 р., Соборною грамотою Синоду Константинопольського патріархату 1590 р. та Оросом Собору у Константинополі 1593 р. Треба діяти хронологічно від останнього за часом до більш давнього, – нагадав релігієзнавець. – Ороса підписали чотири давні патріархи. Так ось зараз їхні наступники – Константинопольський та Александрійський Патріархи можуть відкликати свої підписи під цим документом і він автоматично втратить чинність. Далі справа за Синодом Константинопольського патріархату — він збирається та відкликає Синодальне рішення 1590 року. І наостанок сам Патріарх Варфоломій особистим рішенням скасовує грамоту свого попередника — Патріарха Єремії ІІ від 1589 року. І лише тоді можна буде казати, шо російську автокефалію скасовано».

    Нагадаємо, раніше митрополит Перістеріський Григорій заявив, що Суд Пентархії може позбавити РПЦ благодатності усіх таїнств. Він також назвав еклезіологічним злочином і розколом діяльність РПЦ в Африці і нагадав, що у 1589 році РПЦ попросила автокефалію від Церкви якій підкорялась — у Вселенського патріархату. З усім тим, у РПЦ впевнені, що розколюючи Александрійську Церкву, вони надають їй «канонічний захист».

    Найсвіжіше

    Популярне