П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    У 1589 році РПЦ попросила автокефалію від Церкви якій підкорялась – у Вселенського патріархату

    В 1589 році Російська Церква попросила автокефалію від Церкви, якій підкорялась у Вселенського патріарха Єремії ІІ Траноса. Близько 150 років РПЦ була розкольницькою, але пізніше Вселенський патріархат надав їй автокефалію.

    Про це в інтерв’ю «Апархі» розповів митрополит Перістерський Григорій (Папатомас). РПЦ «попросила її у Церкви, якій підкорялася, у Вселенського Патріархату Константинополя», – уточнив він.

    «З 1448 до 1589 року, тобто 150 років Російська Церква перебувала у стані потенційної схизми (розколу), яку Церква Константинополя, як Мати-Церква, з любові до Російської Церкви ніколи синодально не оголошувала. Це щось подібне до того, що відбувалось в Греції з 1833 до 1850 року», – пояснив митрополит Перістері.

    «Протягом 150 років у російських землях відбувалися шлюби, хрещення, божественні літургії, люди причащалися. І все це, якщо судити з погляду канонічної традиції Церкви, є недійсним. Це відбувалося у стані розколу, про який я згадую, не для того, щоб дорікнути зараз Російській Церкві. А тому, що аргумент Російської Церкви та Російського Патріархату щодо українського питання полягає в тому, що ці люди в Україні є розкольниками», – зауважив митрополит.

    Раніше митрополит Перістеріський припустив, що суд Пентархії може позбавити РПЦ благодатності усіх таїнств. Також він додав, що православ’я стало свідком екклезіологічного злочину РПЦ вчиненого в Африці. Крім цього він запропонував позбавити РПЦ МП автокефалії на п’ять років.

    Найсвіжіше

    Популярне