П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    Чернівецька єпархія РПЦвУ використовує «лист воїна АТО», щоб повернути собі оренду храму в Хотинській фортеці

    Чернівецька єпархія Російської православної церкви в Україні (так званої УПЦ МП) оприлюднила 15 лютого «лист воїна АТО міністру культури України». У листі прапорщик Олександр Білецький просить міністра культури надати Московському патріархату в Україні і надалі право оренди храму в Хотинській фортеці.

    Дуже символічно, що храм, який військовий-вірянин РПЦвУ просить повернути Моспатріархату, посвячений Алєксандру Нєвскому – національному святому Російської Федерації, яка вже вбила 14 тисяч українських військових, окупувала Крим та військовим шляхом підтримує терористичні організації “Л/ДНР”. У РПЦвУ повідомляють, що військовий, який написав листа міністру культури, ходить в храм Алєксандра Невського в Хотині з самого дитинства.

    «Залиште отцю Павлу, братам і сестрам наш рідний храм Олександра Невського. Це буде правильно і по совісті», — йдеться у зверненні прапорщика, який ймовірно вважає, що РПЦ в Україні нібито не займається підтримкою проросійських сил і не причетна до окупації Криму. Також військовий не зазначає у листі факти підтримки з боку РПЦвУ підривної діяльності російських агентів в Україні, яку фіксували співробітники Служби безпеки України, інші правоохоронні органи та ЗМІ.

    Договір оренди

    Нагадаємо, наприкінці минулого 2021 року закінчився термін договору про користування храмом, і Державний історико-архітектурний заповідник «Хотинська фортеця» не продовжив договір із РПЦвУ.

    Раніше ми повідомляли, що громадські організації Буковини вимагають від уряду не продовжувати оренду храму на території заповідника «Хотинська фортеця» з Московським патріархатом. «УПЦ МП стала опорою ворожих московських і промосковських сил, що посягнули на територіальну цілісність України», — зазначали громадські активісти.

    Проросійська діяльність РПЦвУ

    Ні для кого не є секретом проросійська діяльність РПЦ в Україні. Саме із «релігійної» акції — візиту мощей — «Дари волхвів» у Крим розпочалась підготовка до його окупації Росією. Тоді, разом із духовенством Моспатріархату в Крим потрапив російський кадровий військовий Ігорь Гіркін.

    Пізніше Гіркін сам зізнавався, що вся його охорона складалась з послушників (вірян) РПЦвУ. Цей випадок не поодинокий. Навіть єпископи і священники РПЦвУ у 2014 році надавали підтримку проросійським силам і продовжують це робити зараз.

    Священник Андрій Новіков — секретар Одеської єпархії РПЦвУ став одним із організаторів проросійських мітингів в Одесі на «Куликовому полі». Пізніше Новіков втік в Росію, коли почув про виклик на допит до СБ України його спільників.

    Зараз Новіков возить хабарі для африканського духовенства, щоб ті погоджувались переходити до РПЦ в Африці.

    Нагадаємо також і за єпископа Калініка (Чернишова), який висвячений Онуфрієм — предстоятелем РПЦвУ у час війни РФ проти України. З усім тим Чернишов, благословенний Онуфрієм, безперешкодно благословив російський військовий корабель «Грайворон». Практично в цей час, в Києві, очільник РПЦвУ Онуфрій розказував про миротворчість і прощення, а його помічники організовували «Форуми миру» із «людьми миру».

    Найсвіжіше

    Популярне