Неділя, 12 Травня, 2024
Бiльше

    Митрополит ПЦУ: Поки ми не позбудемося російської пропаганди – ми не зможемо стати повноцінною українською Церквою

    Єрарх Православної Церкви України митрополит Переяславський і Вишневський Олександр (Драбинко) пояснив, коли в Україні стане повноцінна Українська Церква.

    Лише коли українці позбудуться імперсько-російської  пропаганди, тоді вони зможуть стати повноцінною Українською Церквою, впевнений архієрей.

    «Україна 300 років знаходилася під політичним впливом і в залежності від Росії. Починаючи із 1686 року, пізніше, після того, як Петро в 1709 році, поборовши Мазепу й українську державність, приєднав до єдиної Російської імперії території України, вона була вихолощена й той процес, який відбувався, знівелював самоідентичність українців та української Церкви як такої. Коли мене журналісти запитують про те, чому припинилися процеси, як відбувається становлення церкви, то я їм завжди відповідаю, що “так само як і держави”. Поки ми не виживемо із себе цю імперсько-російську пропаганду, доти ми не зможемо стати ні повноцінною державою Україна, ні повноцінною українською Церквою, яка має бути в нашій державі», – сказав митрополит ПЦУ в інтерв’ю «Польському радіо».

    Він також зауважив, що Росія намагається політичну ситуацію у світі, використовуючи РПЦ.

    «Ми дуже чітко усвідомлюємо й бачимо, які процеси відбуваються в сьогоднішні дні. Ми бачимо, що шантажем Росія намагається дестабілізувати політичну ситуацію у світі загалом. Так само через російську церкву вона намагається дестабілізувати церковне життя. Ми усвідомлюємо, що завдяки цьому впливу певні церкви, які на сьогодні не визнали статус автокефальної помісної Православної церкви України, залежні від цього процесу», – зазначив митрополит Олександр.

    «Будемо сподіватися, що політика залишиться колись у минулому, а ми будемо жити в хресті. Якщо говорити про загальні перспективи, про середовище і становище ПЦУ – це бурхливе море, а релігійний чинник розглядається як один із факторів загального політичного життя», – підсумував він.

    Нагадаємо, митрополит Олександр розповів «Духовному Фронту України», що РПЦ в ручному режимі використовує єпископів Польської Церкви.

    Найсвіжіше

    Популярне