Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    Путін не дозволив? – Відкриття пам’ятника Алєксандру ІІ у Челябінську відбулось без участі “імператорського спадкоємця” Георгія Романова

    24 січня 2022 році у Челябінську відбулось урочисте відкриття пам’ятника російському імператору Алєксандру ІІ. Подія пройшла поблизу храму святого князя Алєксандра Нєвского Російської православної церкви, повідомляє сайт Челябінської єпархії.

    Церемонію відвідали численні прихильники російського імперіалізму, духовенство РПЦ на чолі з Челябінським митрополитом Алєксієм (Орловим), а також головний ідейник та спонсор проєкту встановлення монументу православний олігарх Константін Малофєєв. Водночас, чи не найбільшою несподіванкою проведеного заходу стала відсутність, так званого, спадкоємця російського імператорського дому Георгія Романова, який є близьким товаришем Малофєєва і нащадком самого Алєксандра ІІ.

    Православний олігарх Константін Малофєєв та митрополит РПЦ Алєксій (Орлов). Фото: Челябінська єпархія РПЦ

    Втім, якщо розглянути історію навколо спорудження та відкриття пам’ятника, то загадка відсутності Романова на відкритті монументу іншого Романова може бути розкритою.

    Нагадаємо, історія з монументом тривала вже декілька місяців. Урочисте відкриття пам’ятника було заплановане на 10 жовтня 2021 року. Очікувалось, що в урочистостях візьме участь товариш Малофєєва, вже згаданий Георгій Романов.

    Однак, незадовго до призначеного дня, путінський режим раптово заборонив проведення відкриття пам’ятника, аргументуючи своє рішення нестачею дозвільної документації на встановлення монументу.

    Поряд з цим, існувала точка зору, що у Кремлі скасували захід, оскільки не могли примиритись з надмірною ініціативністю Георгія Романова, який після свого вінчання в Ісакіївському соборі з Ребеккою Беттаріні, почав виконувати окремі церемоніальні функції глави держави.

    Тож цілком імовірно, що у Кремлі висунули категоричну умову Російській православній церкві і особисто Малофєєву, мовляв, “або відкриття відбудеться без Георгія Романова, або не відбудеться взагалі”. Судячи з того, що нащадок імператора так і не з’явився на церемонії, РПЦ і православний олігарх вирішили не суперечити волі путінського режиму.

    Найсвіжіше

    Популярне