П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    Навіть православні росіяни протестують проти будівництва нових храмів РПЦ

    Непересічна подія відбулась у російському місті Сєверодвінськ, де мешканці однієї з вулиць виступили проти будівництва храму Російської православної церкви. Там у складі незадоволених діяльністю Моспатріархату опинились навіть ті громадяни РФ, які сповідують православ’я.

    Як інформує “ІАЦ “Сова” жителі вулиці Коновалова дізнались про наміри збудувати храм на честь Спиридона Тріміфунтського, коли у дворі почали зносити огорожу та вирубувати дерева.

    Обурені містяни звернулись за поясненнями до міського голови та до священника РПЦ Дімітрія Апполінарієва. Мешканці висловили незадоволення тим, що будівництво розпочали без погодження з ними, а також зауважили, що церковні дзвони будуть порушувати спокій, оскільки храм будують практично впритул до будинків.

    “Ми не хочемо конфліктувати і всі ми православні, але нас ніхто не запитав і ніяких слухань не було. В храмі може це і обговорювали, але ми нічого не знаємо”, – розповіла журналістам одна з активісток.

    Водночас, в управління містобудування запевняють, що публічні слухання з приводу будівництва храму РПЦ були проведені ще в 2015 році. Тоді свою думку висловили 140 мешканців, і жодного негативного коментаря не надійшло. При цьому, чиновники наголошують, що висота храму та відстань від нього до найближчих будинків відповідають чинним нормам.

    Своєю чергою, священник Моспатріархату спробував заспокоїти містян, запевнивши, що у вечірній час та вночі у церковні дзвони дзвонити не будуть. Втім, на момент публікації, інформація про вичерпання конфлікту не надходила.

    Принагідно нагадаємо, у Російській Федерації росіяни дедалі частіше та активніше виступають проти будівництва нових культових споруд, які належать РПЦ. Зокрема в Рязані триває боротьба місцевих мешканців з єпархією РПЦ, яка зазіхнула на будівлю місцевої школи №6. А у Новосибірську містяни провели акцію протесту проти будівництва нового храму РПЦ на місці спортивного майданчику. Разом з дорослими у мітингу взяли участь діти.

    Також відомо, що в Іркутську місцеві мешканці провели низку акцій протесту проти вирубки парку в Приморському районі, на місці якого РПЦ має намір збудувати храм-пам’ятник князя Алєксандра Нєвского. Окрім цього, активісти зареєстрували петицію проти будівництва храму, яку досить швидко підписали понад 4 тисячі чоловік.

    Найсвіжіше

    Популярне