П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    Мешканці Іркутська проводять мітинги проти будівництва храму РПЦ на місці скверу

    Набирає обертів невдоволення росіян, викликаного загарбницькою політикою Російської православної церкви. Дедалі частіше громадяни РФ рішуче висловлюють протест проти масового будівництва релігійних об’єктів Московського патріархату на місці скверів, зелених насаджень, а також, проти намірів отримати у власність інші об’єкти нерухомості.

    Цього разу в епіцентрі протистояння між громадянами та РПЦ опинилось місто Іркутськ.

    Місцеві мешканці зорганізувались і провели низку акцій протесту проти вирубки парку в Приморському районі, на місці якого РПЦ має намір збудувати храм-пам’ятник князя Алєксандра Нєвского.

    Мітингами справа не обмежилась, і згодом активісти зареєстрували петицію проти будівництва храму, яку, на момент публікації, підписали понад 4 тисячі чоловік.

    “Я хочу зберегти цей зелений ліс, цю зелену паркову зону. Нам дихати немає чим, навколо одні дороги. Якщо зараз це знесуть, то знов буде бетон, знов не буде зелені і знову будуть парковки і машини”, – цитує “tayga.info” слова однієї з активісток.

    Люди вважають, що претензії РПЦ необґрунтовані і намагаються нагадати забудькуватим священнослужителям, що практично за кількасот метрів від скверу вже є діючий храм РПЦ в ім’я Алєксандра Нєвского.

    Коротко нагадаємо, в Росії РПЦ дедалі активніше веде боротьбу за володіння об’єктами нерухомості. Зокрема, у Санкт-Петербурзі після того, як у власності Моспатріархату опинились кілька будівель Олександро-Невської лаври, представники духовенства висловили думку, що РПЦ має стати розпорядником всього Монастирського острову, на якому розташована лавра.

    Своєю чергою, в Рязані триває боротьба місцевих мешканців з єпархією РПЦ, яка зазіхнула на будівлю місцевої школи №6. Схожа ситуація у Новосибірську, де містяни провели акцію протесту проти будівництва нового храму РПЦ на місці спортивного майданчику. Разом з дорослими у мітингу взяли участь діти. А в Калінінграді (історичне німецьке/прусське місто Кьонігсберг) РПЦ, разом з ФСБ та підприємством “Роскосмосу”, перешкоджає передачі у власність міста лісопаркової зони “Суздальський ліс”.

    Найсвіжіше

    Популярне