Четвер, 2 Травня, 2024
Бiльше

    У Московському патріархаті сподіваються на “велике викриття” механізмів впливу США на світове православ’я

    Служитель Російської православної церкви, заступник очільника Відділу зовнішніх церковних зносин Московського патріархату протоєрей Ніколай Балашов заявив, що подробиці втручання Сполучених Штатів Америки у справи світового православ’я, яке нібито викликало кризу, стануть відомі громадскості.

    “Конкретні деталі такої взаємодії, ймовірно, стануть надбанням громадськості пізніше – як, наприклад, вже стали відомі опубліковані в США в зв’язку з закінченням терміну секретності документи Державного департаменту, що розкривають механізми американського втручання у вибори Константинопольських патріархів та визначення їхнього політичного курсу. Це дуже цікаве читання для любителів історії і для тих, хто замислюється про справжні причини нинішніх подій у православному світі”, – цитує проросійське пропагандистське видання “СПЖ” слова Балашова, що були широко розтиражовані в російських ЗМІ.

    На додачу, протоєрей Ніколай Балашов зауважив, що вже нібито з’являються американські дослідження на тему втручання Вашингтону у світове Православ’я, які ретельно аналізуються фахівцями Моспатріархату.

    Нагадаємо, раніше в РПЦ звинуватили США в пропагандистській війни проти Росії, та втручанні у церковні справи в Україні. В адресу Вашингтону пролунала претензія у спричиненні розколу, який отримав підтримку Константинопольського патріарха, і який завдав глибокої рани українському народу.

    Своєю чергою, Держдепартамент США звинуватив Росію у зловмисній інструменталізації православної ідентичності для просування геополітичних інтересів. У Вашингтоні розповіли деталі прихованих та відверто зловмисних спроб просування Москвою власних геополітичних інтересів за підтримки певних православних церков та інших лідерів.

    Найсвіжіше

    Популярне